Erişilebilirlik

ABD'den Türkiye'nin Terörle Mücadelesine Destek - 2003-12-09


Dün gece Ankara’ya gelen Amerikan Dışişleri Bakan Yardımcısı Marc Grossman, Amerika Dışişleri Bakan Yardımcısı Marc Grossman, terörle mücadelede Türk halkının yanında oldukları mesajını verdi. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Dışişleri Müsteaşarı Uğur Ziyal ve askeri yetkililerle bir araya gelen Grossman'ın, Amerika'nın yurtdışındaki askeri varlığının yeniden yapılandırılmasına yönelik hazırlıkları konusunda, Türk yetkilileri bilgilendirdiği belirtildi. Amerikalı yetkili, Soğuk Savaş sonrası yeni tehditlerin ortaya çıktığına dikkati çekerken, müttefiklerin bu yeni tehditlerle birlikte mücadele etmesi gerektiğini savundu. 1990ların ortalarında Türkiye'de büyükelçilik de yapan Grossman'ın, Ankara'daki temaslarından sonra İstanbul'da, bombalı saldırıların yapıldığı yerleri incelemesi bekleniyor.

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’le yaptığı görüşmeden sonra bir basın toplantısı düzenleyen Grossman, terörle mücadelede Türk halkının yanında oldukları mesajını verdi. Aynı zamanda, Soğuk Savaş sonrası gerçekleşen değişiklikler sonucu, yeni tehditlerin ve yeni fırsatların ortaya çıktığını dile getirdi. Amerikan yönetimi tarafından müttefiklerle ilişkileri yoğunlaştırmak amacıya Türkiye’ye geldiğini belirten Grossman, Amerikan askerlerinin dünya üzerinde konuşlandırıldıkları noktaların değişmesinin, Avrupa, NATO ve buna bağlı olarak Türkiye’nin savunmasını etkilemeyeceği görüşünü savundu.

Grossman, Türkiye ve Amerika’nın terör kurbanı olduklarına değinerek, birlikte bir dayanışma sergilediklerine dikkati çekti. Yeni tehdit kavramlarının terör, kitle imha silahları ve yeni askeri teknolojileri içerdiğine işaret eden Amerikan dışişleri bakan yardımcısı, müttefiklerle birlikte yeni fırsatların değerlendirilip bu yeni tehditlerle ortaklaşa başa çıkılması gerektiğini savundu. Grossman, ayrıntı vermese de, Amerikan yönetiminin NATO içinde yeni bir yapılandırma düşüncesinde olduğuna da dikkatini çekti.

Amerikalı yetkili, İstanbul’daki ve dünyanın geri kalanındaki terör saldırılarının, Amerika’nın Irak’a müdahalesinin bir sonucu olduğu iddialarına katılmadığını söylerken, asıl amaçlarının terörle mücadele ve Irak’ın özgürleştirilmesi olduğunu kaydetti. Grossman, bu konularda başarılı olduklarını da sözlerine ekledi. İncirlik Üssü’nün Türkiye’ye ait olduğuna dikkati çeken Grossman, Washington’ın İncirlik’te bu yıl içinde gerçekleştirilen yeni düzenlemelerin sürmesini istediğini belirtti.

Öte yandan Dışişleri Müsteşarı Uğur Ziyal ile temasları sırasında Kıbrıs konusuna da değindiklerini söyleyen Grossman, “Çok yakın bir gelecekte Kıbrıs konusunda bir ilerleme olmasını bekliyoruz,” şeklinde konuştu. Marc Grossman Kıbrıs'ta seçimlerin saydam olmasını beklediklerini kaydetti.

İstanbul’daki terör saldırılarından dolayı Türk halkına başsağlığı da dileyen Marc Grossman, öğleden sonra bombalı saldırıların yapıldığı yerleri görmek üzere İstanbul’a gitti.

XS
SM
MD
LG