Erişilebilirlik

Avrupa'daki ABD Üsleri İçin Yeni Planlar - 2003-12-09


Amerika Dışişleri Bakan Yardımcısı Marc Grossman ve Savunma Bakanı yardımcısı Douglas Feith, Avrupa’daki Amerikan üsleri ve Bush yönetiminin stratejik yeniden yapılanma çalışmalarıyla ilgili olarak Avrupa’da temaslarda bulunuyor. Amerika’nın Sesi Muhabiri Roger Wilkison’un haberine göre Amerika’nın Avrupa’daki bazı üsleri kapatması kaçınılmaz görülüyor.

Amerika’nın, eski batı Almanya’daki Soğuk Savaş döneminden kalma üslerini, çatışma çıkması muhtemel bölgelere daha yakın olan Doğu Avrupa ülkelerine taşımak istediği biliniyor. Marc Grossman ve Douglas Feith, Brüksel’de, NATO büyükelçileriyle görüştükten sonra yaptıkları açıklamada, Washington’un bu konuda henüz nihai bir karara varmadığını söylediler. Ancak Savunma Bakanı yardımcısı Douglas Feith, NATO’ya, gelecek yıl 7 yeni ülkenin katılacağını hatırlattı ve Amerika’nın planlarının bunu yansıtacağını vurguladı ve devamla şöyle dedi:

"NATO’nun genişlemesi ittifakı çok güçlendirdi. Bu yeni ve önemli gerçeği görmezlikten gelemeyiz. Halbuki, şu anda, Avrupa’daki kuvvet dağılımı Soğuk Savaş döneminin gerçeğini yansıtıyor. Dolayısıyla tüm bunların ve ittifakın daha büyük ve kuvvetli olduğu gerçeğinin dikkate alınması gerekiyor."

Amerika’nın birçok Batı Avrupa ülkesinde üssü var ve sadece Almanya’da aileleriyle birlikte 80 bin Amerikan askeri bulunuyor. Bush yönetimi, kriz bölgelerine daha süratle müdahale edebilmek için bu birliklerini uzun bir süredir daha doğudaki ülkelere aktarmak istiyor.

Amerika Dışişleri Bakanı Colin Powell da, geçen hafta, NATO yetkilileriyle yaptığı görüşmede, Avrupa’daki Amerikan üslerinin konumunu çağdışı olarak nitelemiş, yeni düzenlemenin hem terörizm gibi yeni tehditleri hem de askeri teknolojideki gelişmeleri yansıtması gerektiğini savunmuştu.

Amerika’nın denizaşırı üslerinde değişiklik yapma planı sadece Avrupa’yla sınırlı değil. Ancak iki bakan yardımcısı, danışmalarına Avrupa ülkeleriyle başladı. Aralarında Moskova ve Ankara’nın da bulunduğu ondan fazla başkente uğrayacak olan iki Amerikalı yetkili, Washington’un planları hakkında müttefik ülkelere bilgi verecek. Dışişleri Bakan Yardımcısı Mark Grossman, siyasi danışmalarda bulunmak üzere bugün Ankara'ya gidecek.

Ankara’da, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül tarafından kabul edilecek olan Amerikalı diplomat, Bakanlık Müsteşarı Büyükelçi Uğur Ziyal ve Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ ile de görüşecek. Grossman’ın, Amerika’nın küresel stratejik yapılanma planları hakkında bilgi vermesi, ayrıca Irak ve bölgesel güvenlik konularına da değinmesi bekleniyor.

Öğleye doğru Ankara'daki temaslarını tamamlayacak olan Grossman, İstanbul'a giderek beraberindeki anti-terör uzmanlarıyla saldırıya hedef olan yerlerde incelemelerde bulunacak.

XS
SM
MD
LG