Erişilebilirlik

ABD Rusya Seçimleri Konusunda Kaygıları Paylaşıyor - 2003-12-09


Bush yönetimi Rusya seçimleri konusunda uluslararası gözlemcilerin kaygılarını paylaştığını bildirerek Rus parlamentosuna demokratik reformlar için çalışması çağrısında bulundu. Resmi olmayan seçim sonuçlarına göre, Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’in Birleşik Rusya Partisi ve onu destekleyen diğer partilerin yeni parlamentoda üçte ikilik bir çoğunluğa sahip olacak. Bu, Putin yanlısı partilere anayasayı bile değiştirme imkanı veriyor.

Komünist Partisi’nin de parlamentonun alt kanadındaki sandalye sayısının yarıya indiği görüldü. Ancak seçimlerde en ağır kayba uğrayanlar, batıya yakın liberal görüşler benimseyen iki parti oldu. Bu partiler yüzde 5 barajını aşamayarak parlamento dışında kaldı.

Bush yönetimi, Rusya’da, cumhurbaşkanı Vladimir Putin’i destekleyen partilerin büyük zafer kazandığı parlamento seçimlerinin adil bir şekilde yapıldığından kaygı duyduğunu bildirdi. Seçimleri izleyen uluslararası gözlemcilere göre oy verme işlemi özgür gerçekleşmekle birlikte seçim kampanyası adil ve dürüst olmadı.

Bush Yönetiminin bu görüşe katıldığını belirten Beyaz Saray sözcüsü Scott McCellan şöyle dedi:

”Seçimleri izleyen Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Örgütü temsilcileri, seçim kampanyasının adil geçmediği görüşünde. Özellikle hükümet kaynaklarının kullanımı ve basın ve televizyonun tekyanlı yayınının büyük kaygı yarattığını belirtiyorlar. Bu kaygıları biz de paylaşıyoruz.”

Beyaz Saray sözcüsü McClellan, bununla birlikte, seçim sonuçlarının, Rus halkının seçim öncesi yapılan kamuoyu yoklamalarında dile getirdiği görüşlerle hemen hemen çakıştığına dikkat çekti. Sözcü, bu nedenle yeni parlamento üyelerinin, şimdi artık halkın istekleri doğrultusunda demokratik reformlar gerçekleştirmek için çalışmaları gerektiğini söyledi. Sözcü, bu reformlar arasında özgür basın ve siyasi partiler gibi demokratik kurumların güçlendirilmesinin yeraldığını vurguladı.

Cumhurbaşkanı Putin’i destekleyen partilerin yeni parlamentoda üçte iki çoğunluğu sağlaması bekleniyor. Putin ise Mart ayında yeniden seçilme mücadelesi verecek.

XS
SM
MD
LG