Erişilebilirlik

Rumsfeld: 'Iraklıların Güvenliğe Katkısı Arttı' - 2003-12-06


Savunma Bakanı Rumsfeld, 6 aydan kısa bir süre içinde 140 bin Iraklı’ya güvenlik alanında eğitim verildiğini söyledi. Bu rakam, Irak’ta bulunan Amerikan kuvvetlerinin sayısından daha fazla... Sivil güvenlik kuvvetlerinin eğitimini izleyen Bakan, savaşın bitiminden beri bunun Irak’taki en önemli gelişmelerden biri olduğunu söyledi.

"Iraklıların rolü çok değişti. Irak halkı her ay daha çok katkı sağlıyor. Zaten böyle olması gerekiyor. Yabancı kuvvetlerin Irak’ta olması doğal değil ancak şu sırada orada olmaları gerekli. Fakat Iraklılar, zamanla bütün sorumluluğu kendileri üslenebilecek."

Ülkedeki değişiklikler en çok kuzey Irak’ta, zengin petrol yataklarının bulunduğu Kerkük’te gözleniyor. Bu bölgedeki yetkililer Rumsfeld’e, güvenlikle ilgili sorunların yüzde 90’ının yeni eğitimden geçen polisler tarafından halledildiğini söyledi.

Bunun sonucu olarak koalisyon kuvvetleri, Kerkük’teki asker sayısını oldukça azalttı. Kerkük valisi, 52 yaşındaki Abdülrahman Mustafa, güvenlikle ilgili sorumlulukların Kerkük’te zamanla Iraklılara geçtiğini söyledi.

Kerkük’te güvenliğin, Irak’ın diğer yerlerine göre daha iyi olduğunu söyleyen vali, sorumluluğun koalisyon güçlerinden Iraklılara geçişinin yavaş ancak başarılı bir şekilde gerçekleştiğini belirtiyor.

Rumsfeld’le görüşen Kerkük ve Bağdat’taki komutanlar, son haftalarda koalisyon güçlerine karşı saldırıların azaldığını söyledi.

Tümgeneral Raymond Odierno, en kanlı saldırıların olduğu ve Sünni üçgeni denen yerde bile, olayların üçte iki oranında azaldığını kaydetti; bunu da artan istihbarat bilgileri sayesinde saldırganların bulunup yakalanmasına bağladı.

"Doğru bilgileri ayırt edebilmemiz gerekiyor. Şimdi yüzde 90 oranında doğru bilgiye sahip olduğumuzu söyleyebilirim. Daha önce bu oran, yüzde 50 kadardı. Durumu anladığımız ve etnik grupları daha iyi tanıdığımız zaman, elimizdeki bilgileri daha iyi kullanabiliyoruz."

Rumsfeld, Mayıs ayında savaşının resmen bittiğinin ilan edilmesinden bu yana Irak’a yaptığı üçüncü ziyarette, olumlu bir tabloyla karşılaştı.

Savunma Bakanı, Iraklı güvenlik güçlerinin eğitimden geçirilip göreve getirilmesinin daha hızlı bir şekilde yapılması gerektiğini, bu şekilde Irak’ta yeniden yapılanma için daha istikrarlı bir ortam oluşacağını vurguladı.

XS
SM
MD
LG