Erişilebilirlik

ABD'den Gayrı Resmi İsrail-Filistin Barış Planına Destek - 2003-12-04


Bush yönetimi, Ortadoğu’da barışın sağlanması için uluslar arası yol haritasına verdiği desteği tekrarladı. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, Dışişleri Bakanı Colin Powell’ın Cuma günü gayrı resmi İsrail-Filistin barış anlaşmasını kaleme alan kişilerle görüşme planıyla ilgili sorun yaşanmadığı da vurgulandı.

İsrail hükümeti, Powell’ın kendi başlarına hareket eden bu müzakerecilerle görüşmesinin bir hata olacağı görüşünü dile getirmişti.

Beyaz Saray, Ortadoğu’da iki devletli bir çözüme ulaşılmasının en iyi biçiminin, “yol haritası” olduğu görüşünü tekrarladı. Ancak açıklamada, İsrail’in karşı çıkmasına rağmen, Powell’ın Cenevre Girişimi adı verilen gayriresmi projenin mimarlarıyla Cuma günü bir araya gelme planı desteklendi.

Gayri resmi barış planı Pazartesi günü İsrail eski Adalet bakanı Yossi Beilin ile Filistin eski Enformasyon bakanı Yaser Abed Rabbo tarafından açıklanmıştı. Beilin ve Rabbo, barış planını tanıtmak ve Dışişleri Bakanı Powell’la görüşmek için şu anda Amerika’da bulunuyor.

Bu kapsamlı gölge anlaşma, İsrail’in yanında askerden arındırılmış bir Filsitin devletinin kurulmasını ve tartışmalı konuların çözümünü öngörüyor. Eski politikacılar ve siyasi uzmanlar tarafından hazırlanan plan, Kudüs’ün her iki devletin de başkenti olacak şekilde bölünmesini, İsrail’in Gazze’den Batı Şeria’nın büyük bir kısmından çekilmesini ve Filistinli mültecilerin İsrail’e dönme kakından vazgeçmesini içeriyor.

Uluslar arası alanda olumlu karşılanan bu çözüm, İsrail ve Filistin’deki sertlik yanlıları tarafından reddedildi.

İsrail hükümeti, planın kendi barış girişimlerini baltalamasa bile en azından altını oyacağını öne sürdü ve Şaron’un yardımcısı Ehud Olmert, Powell’ın görüşmesinin bir hata olacağını söyledi. Ancak Powell, planın mimarlarına yazdığı mektupta, bu tür çabaların barış sürecini canlandırma umudunu güçlendireceğini ifade etti.

Fas’ta dün bir basın toplantısı düzenleyen Powell, barış çabalarını ilerletmeyi amaçlayan düşüncelere sahip insanları dinlemek zorunda olduğunu belirtti.

“Benim veya Amerikan yönetiminden bir başkasının niçin kendini barışa adamış ve barışla ilgili fikirleri olan insanları dinlememesi gerektiğini anlamıyorum. Ve benim, dışişleri bakanı olarak, Amerikan halkına, başkana ve yönetimdeki arkadaşlarıma karşı, ilginç fikirleri dinleme yükümlülüğüm var. Bu hiçbir şekilde İsrail devletine ve yol haritasına verdiğimiz desteğin kesilmesi anlamına gelmez.”

Washington’daki Brookings Enstitüsünde konuşan Cenevre inisiyatifinin yazarları Beilin ve Abed Rabbo, amaçlarının yol haritasıyla rekabet etmek değil, daha ileriye götürmek olduğunu söyledi.

Abed Rabbo, tartışmalı planı, İsrail ve Filistin’in çıkarları arasında bir denge gözeten, pragmatik ve gerçekleşebilir bir çözüm olarak tanımladı.

Amerikalı yetkililer, Avrupa ve Kuzey Afrika’yı kapsayan gezisinden Cuma günü dönecek olan Dışişleri bakanı Powell’ın aynı gün, Cenevre planının iki mimarı, Dışişleri Bakanlığının Ortadoğu uzmanları ve Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi’nin katılacağı bir toplantı yapmayı planladığını belirtiyor.

Powell gelecek hafta da, Ortadoğu barış çabalarını destekleyen bir başka sivil girişimin öncüleriyle bir araya gelecek. İsrail eski güvenlik şefi Ami Ayalon ve Filistinli eğitimci Sari Nusseibeh, silahlı çatışmalara son verilmesini isteyen 150 bin imzalı bir dilekçe girişimine öncülük etmişti.

XS
SM
MD
LG