Erişilebilirlik

Powell: 'NATO Irak'ta Rol Üstlensin' - 2003-12-04


Amerika Dışişleri Bakanı Colin Powell, NATO’yu Irak’ta savaş sonrası istikrarın sağlanması için daha fazla katkıda bulunmaya çağırdı.

Bakan Powell bu çağrıyı, Brüksel’de biraraya gelen NATO dışişleri bakanları toplantısında yaptı. Powell, toplantı sonrasında yaptığı açıklamada, Almanya ve Fransa dahil hiçbir üyenin öneri aleyhinde konuşmadığını ve bu konuyu görüşme sözü verdiklerini söyledi.

Toplantıda ayrıca, NATO’nun halen Afganistan’da yürüttüğü barış gücü operasyonunun genişletilmesi de ele alındı.

Colin Powell, Irak’ta barış ve istikrarın sağlanmasının NATO için son derece önemli olduğunu belirtti.

NATO, Irak’taki operasyona dolaylı yoldan destek sağlıyor. Bu destek, Irak’ın merkezinde görev yapan Polonya liderliğindeki çokuluslu güç yoluyla gerçekleşiyor.

Polonya İspanya ve İtalya, Irak’taki çokuluslu gücün kontrolünü gelecek yıl NATO’nun üstlenmesini talep etti. Ancak, kısa zaman içerisinde bu konuda bir karar alınması beklenmiyor.

Toplantının açış konuşmasını yapan Genel sekreter George Robertson, Irak’ta daha fazla rol üstlenilmesine ilişkin Powell’ın yaptığı çağrıya değindi.

Robertson, NATO’nun Irak’ta görev üstlenmiş üyelerine yardım etmeyi sürdürmesi gerektiğini söyledi ve gerekli olan yerlerde yeni roller üslenmeye de hazır olmasını istedi.

Irak savaşına karşı çıkan Fransa ve Almanya, NATO’nun Irak’ta daha büyük rol üstlenmeden önce Birleşmiş Milletler’in Irak’taki rolünün güçlendirilmesini istiyor. Bu iki ülke, NATO’nun bu konuda alacağı kararın da oy birliği ile alınmasını şart koşuyor.

NATO genel sekreteri Robertson, Afganistan’daki barış gücünden de söz etti ve üye ülkelerin eksikliklerin giderilmesi için katkı taahhüdünde bulunduğunu açıkladı.

Robertson daha önce, üye ülkelerin helikopter gibi önemli askeri malzemeleri sağlayamaması durumunda NATO’nun son derece güç durumda kalacağını söylemişti.

Genel Sekreter, üye ülkelerin önemli eksiklikleri giderme sözü vermesiyle NATO’nun güç durumdan kurtulduğunu açıkladı.

NATO yetkilileri Türkiye’nin üç, Hollanda’nın da 4 helikopter önerdiğini bildiriyor. Almanya’nın da bu ülkede halen üç helikopteri bulunuyor.

Bu arada gündemin önemli bir konusu da, Avrupa Ordusu’nun kurulmasıydı. Bakan Powell, mevcut NATO gücüne paralel bağımsız bir Avrupa ordusunun Amerika tarafından kabul edilemeyeceğini söyledi.

XS
SM
MD
LG