Erişilebilirlik

Amerika'ya Girişte Parmakizi Uygulaması Başlıyor - 2003-12-03


Amerika’ya vize alarak gelen herkesin, gelecek aydan başlayarak gümrük işlemleri sırasında parmak izi alınacak ve fotoğrafı çekilecek. Yeni uygulama, her yıl Amerika’ya yasal yollardan gelen 500milyon kişinin daha iyi izlenmesine olanak sağlayacak.

Eğer Amerika’ya geliyorsanız, havaalanları ya da limanlarda parmak izi vermeye hazır olun. Uygulama 5 Ocak’ta başlıyor.

İç Güvenlik Bakanlığı Sözcüsü Bill Strasberger, uygulamanın, 25 Ortadoğu ülkesinden gelen yabancıların izlenmesi programını genişleteceğini söyledi.

Strasberger, kapsamlı giriş-çıkış sisteminin, kimin ülkeye hangi nedenle geldiğini ve ne zaman ayrıldığını izlemeye yarayacağını belirtti. Vize süresi dolmasına rağmen ülkeyi terk etmeyenler geçmişte sorun olmuştu. Sözcü, bu yeni uygulamanın dünyanın birçok yerinde kullanılandan pek de farklı olmadığını vurguladı.

Programsa, giderek sertleşen ve tartışma yaratan bir güvenlik kontrol sisteminin parçası olarak eleştiriliyor.

İç Güvenlik Bakanlığı sözcüsü, uygulamanın özellikle el Kaide ve diğer terörist örgütlerin etkin olduğu ülkelerden gelenleri kapsadığını kaydediyor. Bu, 1996 yılında Amerikan Kongresi’nin talep ettiği kapsamlı gümrük kontrol mekanizmasının da ilk adımı olacak.

11 Eylül saldırganlarından üçü, vizeleri dolduğu halde Amerika’da yaşamaya devam ediyordu. Uygulama geçtiğimiz yıl yalnızca Ortadoğu ülkelerinden gelen erkek ziyaretçileri kapsıyor ve onlara, Amerika’da bulundukları sürede düzenli olarak kayıt yaptırmaları zorunluluğu getiriyordu. Eylül ayına kadar, yaklaşık 200 bin kişi yeni programa kayıt yaptırdı. Vizeleri dolan yüzlerce kişi de sınır dışı edildi. Amerikalı yetkililerse uygulamayı savunuyor. Strasberger, “kimin Amerika’ya geldiğini, ne yaptığını ve Amerika’dan ayrıldığını kesinlikle bilmek istiyoruz” diyor.

Ancak yeni plan, azınlıkları ve medeni hakları savunan sivil toplum kuruluşlarının eleştirilerine hedef oluyor.

Amerikan Medeni Özgürlükler Birliği’nde göçmenlik hakları sorumlusu Lucas Guttentag, yeni programın ayrımcılık yaptığını, ziyaretçileri geldikleri ülkeye ve milliyete göre değerlendirdiğini belirtiyor.

Guttentag, uygulamanun özellikle Müslüman ülkelerden gelenleri kapsamasını ve buralardan gelenleri Amerika için bir tehdit olarak görmesini eleştiriyor.

Göçmenlik dairesi yetkilileri, gümrük işlemlerinin daha güvenli hale getirilmesi için Kongre’nin baskısı altında. Geçtiğimiz yıl yapılan bir Kongre soruşturması, 11 Eylül saldırılarıyla ilgili olarak 4bin100 kayıtlı ziyaretçinin sorgulanmak için arandığını ancak bulunamadığını ortaya çıkardı. Yeni uygulamanın ne kadar işe yarayacağı ve azalan yabancı girişlerini etkileyip etkilemeyeceği bilinmiyor.

XS
SM
MD
LG