Erişilebilirlik

Dünyada 600 Milyon Engelli Var - 2003-12-03


Birleşmiş Milletler yetkilileri dünyadaki 600 milyon kadar engellinin, ayrımcılıkla karşı karşıya kaldığını, sağlık ve rehabilitasyon hizmetlerine ulaşamadığını söylüyor. Örgüt, bu yılki Dünya Engelliler Günü’nde, özellikle gelişmekte olan ülkelerden özürlüler için gereken hizmetleri sağlamalarını istedi.

Amerika'nın Sesi Cenevre muhabiri Lisa Schlein’in haberi:

Dünya Sağlık Örgütü’nün rakamlarına göre, dünya nüfusunun yaklaşık dörtte biri, hayatlarında bir çeşit engelle doğrudan ya da dolaylı olarak karşı karşıya. Örgüt, engelli olmanın sadece bireyi değil, bütün aileyi etkilediğini belirtiyor.

Dünya Sağlık Örgütü rehabilitasyon programı doktorlarından Federico Montero, dünyadaki engellilerin yüzde 80’inin düşük gelirli ülkelerde yaşadığını ve temel hizmetlere ulaşamadığını söylüyor:

"Eğitim alamıyorlar. Gelişme halindeki birçok ülkede engelliler ulaşım imkanlarından yararlanamıyor. İnsanlar bir yerden bir yere ulaşamıyorsa işe de gidemiyor. Sonuçta iş sahibi olamıyor ve gerekli yaşam standardına kavuşamıyorlar."

Dünya Sağlık Örgütü ayrıca engellilerin cehalet ve önyargıya bağlı ayrımcılıkla karşılaştığını söylerken, bu durumun engellileri insan haklarından ve eşit koşullardan yoksun bıraktığını belirtiyor.

Öte yandan, tıptaki gelişmeler ve nüfus artışı sonucu engellilerin sayısı artıyor, yaşam süresi uzuyor. Beslenme bozukluğu, kronik hastalıklar, AIDS, savaşlar, trafik ve mayınlar yüzünden de engellilerin sayısı gittikçe artıyor.

Doktor Montero, yerel rehabilitasyon merkezlerinin, gelişmekte olan ülkelerde engellilerin topluma katılmasını sağlayabildiğini söylüyor:

"Yerel rehabilitasyon hizmetleri sayesinde yoksul bölgelerde daha çok kişiye imkan sağlanabiliyor. Bu yöntem daha ucuz ve topluma ait bir kurumlaşma. Özellikle gelişmekte olan ülkeler için iyi bir çözüm."

Doktor Montero, yerel rehabilitasyon programları sayesinde Vietnam’da engellilerin yüzde 80’inin topluma tamamen kazandırıldığını, Eritre’de de benzer programlar sayesinde binlerce engellinin tedavi görebildiğini kaydetti.

XS
SM
MD
LG