Erişilebilirlik

Emniyet Genel Müdürlüğü'nden Yeni Saldırı Uyarısı  - 2003-12-03


İstanbul’da 15 ve 20 Kasım tarihlerinde düzenlenen terör saldırılarının ardından soruşturmalar ve tutuklamalar sürüyor. İki sinagogun yanı sıra HSBC Bankası ve İngiliz Başkonsolosluğu'na düzenlenen bombalı saldırıların soruşturması çerçevesinde, dün gözaltına alınan 10 kişiden 4'ü daha tutuklandı. Bu son tutuklamalarla birlikte soruşturmadaki toplam tutuklu sayısı 25’e ulaştı. Tutuklananların arasında, Şişli semtindeki Beth İsrael sinagogundaki saldırının başlama emrini vermekle suçlanan Yusuf Polat ve kendisinin İran’a kaçarken kullandığı kimliğin sahibi Ahmet Özaydın’ın da bulunduğu bildirildi.

Bununla birlikte, Pazar günü Suriye’nin iade ettiği kişiler arasında bulunan Hilmi ve Leyla Tuğluoğlu çifti hakkında yeni bilgiler de alındığı belirtildi. Dün Hatay’dan Ankara’daki Terörle Mücadele Şubesine getirilen zanlılardan Hilmi Tuğluoğlu’nun, İstanbul’daki saldırıların planlayıcılarından Azad Ekinci ve intihar eylemcisi Gökhan Elaltuntaş’la telefon görüşmesi yaptığı saptandı. Suriye’nin iade ettiği diğer 20 kişinin de serbest bırakıldığı öğrenildi.

Öte yandan, Ankara’da Emniyet Genel Müdürlüğü, İstanbul’daki bombalı saldırıların ardından yeni saldırılar olabilir endişesiyle, İl Emniyet müdürlüklerine bir yazı gönderdi. Söz konusu uyarı yazısında, İstanbul’daki eylemlerden daha farklı bir yöntem izlenebileceğine dikkat çekilirken, özellikle Ankara’da üst düzey bir yönetici ya da politikacıya karşı bir eylem gerçekleştirileceği duyumu alındığı kaydedildi ve buna yönelik önlemlerin alınması istendi.

Terör saldırılarının ardından, diğer ülkelerin Türkiye’ye karşı tutumları da eleştirildi. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, NTV televizyonuna yaptığı açıklamada, saldırılardan sonra en iyi işbirliği örneğini Suriye ve İran’ın gösterdiğini söylerken, özellikle Avrupa ülkelerini bu konuda iyi bir dayanışma sınavı vermedikleri için eleştirdi. Gül bu demecinde, terör olaylarıyla ilgi bazı isimlerin yurtdışında arandığını da sözlerine ekledi.

XS
SM
MD
LG