Erişilebilirlik

Annan Amerika'ya Diyalog Çağrısı Yaptı - 2003-12-03


Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan, Amerika’nın terörle mücadele ederken, uluslar arası diyalog yolunu kullanması gerektiğini söyledi. Genel Sekreter dün gece Los Angeles’te yaptığı konuşmada, dünyada ortaya çıkan yeni anlaşmazlıkların, hem Amerika’nın hem de Birleşmiş Milletler’in ortak amaçlarına zarar verdiğini vurguladı.

Kofi Annan, Amerika’nın Birleşmiş Milletler’in kurulması ve geliştirilmesindeki rolünü anımsatarak, kurumun çabalarıyla savaştan yıkılmış El Salvador’dan Doğu Timor’a kadar birçok bölgede barış sağlandığını söyledi.

Annan, 11 Eylül terör saldırılarının ardından, tüm dünya ülkelerinin Amerika’nın yanında yer aldığını da vurguladı:

Annan, “Ancak bugün yeni ayrılıkların oluştuğunu görüyoruz. Irak'ı işgal eden Koalisyon ile buna muhalefet eden birçok hükümetin tartıştığına tanık oluyoruz. Hem İslam dünyasında hem de batıda yanlış anlamaların sayısı son derece arttı” dedi.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri, Los Angeles Dünya İşleri Konseyi’nin 50inci kuruluş yıldönümünde konuştu.

Amerika’nın Birleşmiş Milletler Büyükelçisi John Negroponte de yaptığı konuşmada, Amerika’nın Birleşmiş Milletler’i 21’inci yüzyıl için önemli forum olarak gördüğünü söyledi:

Negroponte, birbirine bağımlı ekonomilerin bulunduğu, uluslar arası terör şebekelerin işlediği, göçmenlikten çevre sorunlarına kadar birçok sorunla karşı karşıya olduğumuz, çatışmaların bir bölgeden diğerine hızla yayıldığı bir dünyada yaşadığımızı hatırlattı. Büyükelçi, bu nedenle Amerika’nın Birleşmiş Milletler’i desteklediğini ve örgüte en fazla yardım yapan ülke olduğunu belirtti.

Kofi Annan da konuşmasında Birleşmiş Milletler’in dünya barışının ayrılmaz bir parçası olduğunu kaydetti. Annan, tek süper güç olarak kalan Amerika’nın, kurumla birlikte çalışması halinde daha etkin ve yararlı işler yapabileceğini ve saygı göreceğini belirtti, Amerika’ya diyalog yolunu kullanması çağrısı yaptı.

XS
SM
MD
LG