Erişilebilirlik

1 Aralık Dünya AIDS Gününde BM, AIDS Hastalarına Yardım Paketi Hazırlıyor - 2003-12-01


Bugün Dünya AIDS Günü. Birleşmiş Milletler Dünya Sağlık Örgütü, bugün 3 milyon AIDS hastasına 2005 yılına kadar ilaç sağlanmasını öngören yeni bir plan açıklayacak.

Örgütün, AIDS’le mücadele birimi “UNAIDS” tarafından hazırlanan bir rapora göre, AIDS hastalığından bu yıl 3 milyon kişi hayatını kaybetti. Bu yıl 5 milyon kişinin daha AIDS virüsü aldığı, tüm dünyada 40 milyon kişinin AIDS hastalığına yol açan HIV virüsü taşıdığı biliniyor. Rapora göre, 5 milyon yeni vakanın 3 milyonu Güney Afrika’da, hastalıktan ölen 3 milyon kişinin 2 milyon 300 bini de yine Afrika ülkelerinde yaşıyor.

Bono’dan Beyonce’a kadar bir çok uluslar arası ünlü şarkıcı, AIDS’le mücadele için bağış toplamak amacıyla düzenlenen bir konserin galasında Güney Afrika eski devlet başkanı Nelson Mandela ile buluştu. Müzikseverler dün Cape Town’daki stadyumu doldururken, dünya çapında milyonlarca kişi de konseri radyo, televizyon ve Internet üzerinden izledi.

AIDS’e karşı sürdürülen mücadelenin önde gelen isimlerinden olan Mandela, AIDS kurbanlarının ömür boyu hapis cezası çektiklerini söyledi. Konser, Mandela’nın 27 yıl kaldığı Güney Afrika cezaevlerinde yatarken giydiği üniformanın numarasından esinlenerek, dört-altı-altı-altı-dört adı verilen yeni kampanyanın bir parçası olarak düzenlendi. Mandela, dünyanın hemen harekete geçmemesi durumunda AIDS virüsü taşıyan milyonlarca insanın basit birer istatistik durumuna düşme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu vurguladı.

XS
SM
MD
LG