Erişilebilirlik

Kureya'dan Sharon'a: 'Duvar İnşaatını Durdurun' - 2003-11-29


Filistin Başbakanı Ahmet Kureya, İsrail’in Batı Şeriya’ya çektiği güvenlik duvarı inşaatına son vermemesi durumunda barış görüşmelerine katılmayacağını açıkladı.

Kureya, Amerika’nın Ortadoğu özel temsilcisi William Burns ile Ürdün’de gerçekleşecek toplantı öncesinde bu açıklamayı yaptı. Görüşmede, “Yol Haritası “ adlı barış planı ele alınacak.

Buarada, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan, İsrail’in, Batı Şeriya’ya ördüğü duvar inşasını durdurmayarak Genel Kurulun aldığı kararı çiğnediğini açıkladı.

Kofi Annan, Genel Kurula sunduğu raporunda, Filistin toprakları üzerine uzanan duvarın gelecekte barış olasılığına zarar verdiğini söyledi.

Yazılı raporda, Genel Sekreterin, İsrail’in halkını terörist saldırılardan koruma hakkına saygı duyduğu da belirtildi.

Annan, duvar inşasının, taraflar arasında karşılıklı güven geliştirilmesi gerektiği bir zamanda, tam tersine bir etki yaptığını ve “Yol Haritası” adlı barış planına da katkı sağlamadığını vurguladı.

Birleşmiş Milletler sözcüsü Fred Ekhard, bu konuda şunları söyledi:

“Genel Sekreter, İsrail’in halkını koruma hakkını, uluslar arası kurallarla çatışmadan yerine getirmesi gerektiğini belirtiyor. Bu olmadığı takdirde, bağımsız bir Filistin devletinin kurularak, uzun dönemli bir barış olasılığı da yok ediliyor; Filistin Halkının çektiği acılar artıyor.”

Genel Kurul, geçtiğimiz ay İsrail’in duvar inşasını kınamış ve Genel Sekreterin bu konuda bir rapor hazırlamasını istemişti.

Birleşmiş Milletler Genel Kurul kararları bağlayıcı bir nitelik taşımasa da, ileride söz konusu olabilecek Birleşmiş Milletler yaptırımlarının önünü de tıkamıyor.

Birleşmiş Milletler sözcüsü Fred Ekhard, Kurum görevlilerinin bölgeden topladıkları delil ve izlenimlerin ışığında duvarın Filistinliler üzerinde yaratacağı etkilerin Genel sekreter tarafından değerlendirildiğini söyledi:

“Genel Sekreter, yaklaşık 56bin Filistinlinin, çoğu Kalkilya’da olmak üzere, duvarın yarattığı kuşatma içinde yaşadığını belirtiyor. Bu bölgeden, çiftliklere, pazarlara, iş yerlerine ve diğer hizmetlere ulaşmak son derece güç bir hal almış durumda...”

Genel Kurul, Annan’ın raporunu Pazartesi günü tartışacak.

Bunun yanı sıra Annan, bugün kutlanacak “Filistinlilerle Birlik Günü” nedeniyle bir mesaj yayınladı.

Annan, İsrail ve Filistin halklarının barışı desteklemek yönünde attıkları son adımları memnuniyetle karşıladığını belirtti. Genel Sekreter, İsrail ve Filistin makamlarına yaptığı çağrıda da, taahhütlerine uygun bir şekilde çalışmalarını istedi.

Filistin Halkı ile birlik hislerini dile getiren Annan, Uluslar arası camiadan, barış sürecine katkı sağlayacak gözü pek adımlar atmaya hazır olmalarını da istedi.

XS
SM
MD
LG