Erişilebilirlik

28 Kasım 2003 - 2003-11-28


28 Kasım tarihli Amerikan gazetelerinin manşetleri, Başkan George Bush’un sürpriz bir biçimde Irak’a gitmesine ayrılmış durumda. Bütün gazeteler, Bush’un Irak’ta görev yapan Amerikan askerlerini ziyaret ederek geleneksel Şükran günü yemeğini onlarla birlikte yemesini ilk sayfadan duyuruyor. New York Times, bu ziyaret sonrasında Bush’un siyasi geleceğinin de her zamankinden daha fazla bir biçimde Irak’ta yaşanacaklara bağlandığı yorumunda bulunuyor:

"George Bush’un başkanlığını anlatan üç resim vardır. Bunlardan ilki 14 Eylül 2001’de New York’ta ikiz kulelerin enkazı üzerindeki resimdir. Bu resim Bush’un bir savaş dönemi başkanına dönüşmesini sembolize eder. İkinci resim Bush’un 1 Mayıs 2003 tarihinde Abraham Lincoln gemisinde, arkasında “görev tamamlandı” yazısıyla birlikte görülmesidir. Bu resim de Bush’un Irak’ta henüz gerçekleşmemiş olan Amerika’nın askeri zaferine ilişkin iyimserliğinin sembolü haline geldi. 27 Kasım 2003 günü yani dün, en az bu iki resim kadar parlak fakat çok daha karmaşık bir Bush resmi vardı. Bush’un şükran gününde Bağdat’a gizlice inmesi, Irak’taki karmaşanın ve tehlikenin farkında olan ancak Irak halkına Amerika’nın kendi ifadesiyle “işi bırakıp kaçmayacağı” garantisi veren bir lider portresi oluşturdu. Askerler bu anı coşkuyla karşılarken, askeri ceket giymiş Bush imajının güçlü bir liderliğe mi yoksa, temelsiz bir kabadayılığa mı dönüşeceği yakında ortaya çıkacak."

Washington Times ise, İstanbul’da yaşanan son intihar saldırılarının ardından Türkiye’nin batıyla ilişkilerinin geleceğini değerlendiriyor. Türkiye’nin terör eylemlerine alışık olmasına rağmen, son yaşanan saldırıların farklı bir nitelik taşıdığını belirten gazete, bu eylemlerin Türkiye açısından Batı ile ilişkilerini daha da geliştirme fırsatı yarattığı yorumunda bulunuyor. Gazete, Türkiye’nin bir terör kurbanı olarak değil, teröle mücadelede büyük önem taşıtan bir aktör olarak görülmesi gerektiğini belirtiyor:

"Türkiye’deki Yahudi ve İngiliz hedeflerinin bombalanması, Yahudilere ve İngiltere’ye dönük bir saldırı olmanın ötesinde Türkiye’nin temsil ettiği değerlere yönelik bir saldırı olarak görülmelidir. Bunlar da, kendisini Batıyla bütünleştirmeye çalışan, Amerika ile müttefik olan ve İsrail’le iyi ilişkilere sahip ilerici, modern bir Müslüman ülke imajıdır. Bu olaylar, trajik oldukları kadar, Türkiye’nin Batı’daki konumunu ve teröre karşı mücadeledeki önemini daha da artıracak önemli bir fırsat sunuyor. Şimdi, Amerika ve Türkiye’nin, Irak’taki saldırıların ve istikrarsızlığın her iki ülke için de tehdit oluşturduğu gerçeği karşısında, kendi aralarında geçmişte yaşanan görüş ayrılıklarını bir kenara bırakmaya her zamankinden daha fazla ihtiyaçları var. Bush yönetimi, Türkiye’nin terörle mücadeledeki kararlılığını gözönüne alarak, teröe karşı İngiltere ile kurduğu ortaklığa Türkiye’yi daha etkin bir şekilde dahil etmelidir. Amerika ve İngiltere, ayrıca Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliği ve ekonomisini düzeltme çabalarına da verdiği desteği artırabilir. Bush, bunların dışında Irak’ın Sünni bölgelerinde çok fazla ihtiyaç duyduğu Türkiye’nin asker gönderme teklifini yeniden gündeme getirmeli ve bu teklifi kabul etmelidir."

USA Today ise, ismini açıklamayan bir Amerikalı yetkiliye dayanarak El Kaide’nin büyük bir saldırıya hazırlandığını duyuruyor. Yetkiliye göre, El Kaide militanları, Amerika’da 11 Eylül benzeri bir saldırıyı gerçekleştirebilmek için, planladıkları bir çok küçük çaplı saldırıyı iptal etti:

"El Kaide ile ilgili bütün istihbarat bilgilerine ulaşma yetkisine sahip olan Amerikalı bir terörle mücadele uzmanı, USA Today’e yaptığı açıklamada, yetkililerin El Kaide’nin Amerika’da düzenlemeyi planladığı büyük saldırının zamanlaması veya niteliği hakkında bir bilgiye sahip olmadıklarını söyledi. Ancak, yakalanan El Kaide militanlarının sorguları ve bazı şüphelilerin kendi aralarındaki haberleşmelerden sağlanan bilgiler ışığında, Usame Bin Ladin liderliğindeki şebekenin hala bir komuta yapısına sahip olduğunu ve 11 Eylül’e benzer bir saldırı gerçekleştirmekte kararlı olduğunu ifade etti. Türkiye’de İngiliz hedeflerine ve sinagoglara yönelik bombalı saldırılar, Amerikalı uzmanların El Kaide’nin yeni bir terör dalgası başlattığını düşünmelerine yol açtı. Amerikalı uzmanlar, El Kaide’nin Amerikan topraklarında esas olarak sınırlı bir hasara yol açabilecek patlayıcı maddeler kullanabileceği kanısında. Bunlar arasında intihar saldırılarında kullanılacak bomba yüklü araçlar da sayılıyor. Ancak aynı yetkilinin açıklamalarına göre bazı El Kaide militanları kimyasal ve biyolojik silahlarla gerçekleştirilecek bir eylemin 11 Eylül saldırılarını gölgede bırakacağını düşünüyor. Ancak örgütün elinde kimyasal ve biyolojik silah bulunup bulunmadığı bilinmiyor."

XS
SM
MD
LG