Erişilebilirlik

Bush'un Tarihi Irak Ziyaretinin Perde Arkası - 2003-11-28


ABD Başkanı George W. Bush’u, Bağdat’a götüren Boeing 747 tipi Başkanlık özel uçağı, modern füze-savar sistemler dahil olmak üzere, ileri askeri teknolojiyle donatılmış bulunuyor.

Ancak Beyaz Saray’ın bu kısa ziyaret sırasında başvurduğu asıl güvenlik önlemi, gizlilik oldu.

Amerika’nın Sesi Muhabiri Michael Bowman’ın haberine göre, Beyaz Saray, Başkanın Şükran Gününü ailesiyle birlikte Teksas’daki çiftliğinde geçireceği yolundaki izlenimi kuvvetlendirmek için Başkan ve ailesinin Şükran Günü yemeğinin menüsünü bile açıkladı.

Başkanın dün gece yerel saatle gece yarısına doğru, çiftliğinden, sivil bir araçla ayrıldığı ve yakındaki havaalanında bulunan özel uçağına, arka merdivenlerinden bindiği bildirildi.

Sürpriz ziyaret hakkında önceden bilgi sahibi olanların sayısı en asgari düzeyde tutuldu. Geziye, gizliliği korumak koşuluyla çok az sayıda Beyaz Saray muhabiri çağrıldı.

Bu gazeteciler, daha sonra Bağdat’ta kendileriyle konuşan muhabirlere, Başkan Bush’un Teksas’dan Bağdat’a giderken gazetecilerle biraraya gelmediğini söylediler.

Özel uçak saatler sonra Bağdat’a inerken, bütün ışıkları söndürülmüş ve pencelerinden ışık sızmaması için özel önlem alınmıştı. İniş sırasında pist de karartma altındaydı.

Askeri konularda MSNBC Televizyonuna danışmanlık yapan Emekli Amerikalı Albay Ken Allard, geziyi gizli tutma konusunda en önemli tedbirin, gezi hakkında mümkün olan en az sayıda kişiyi haberdar etmek olduğunu söyledi.

Uzman, Başkanın Bağdat’a gittiği şeklindeki bilginin sızmasını önlemek için özel uçağın Bağdat’a inişi sırasında muhtemelen uçakla her türlü telsiz haberleşmesinin kesildiğini, alandaki karartma nedeniyle pilotların karanlıkta görmeyi sağlayan özel gece gözlükleri takmış olduğunu belirtti.

XS
SM
MD
LG