Erişilebilirlik

Çin'e Silah Sistemleri Satan Amerikalıdan İtiraf - 2003-11-27


Çin kökenli bir Amerikan vatandaşı, silah sistemlerinde kullanılabilecek yüksek teknoloji ürünü teçhizatı yasa dışı olarak Çin’e sattığını kabul etti.

Amerika’nın Virginia eyaletinde federal mahkemede yargılanan akademisyen Bayan Gao Zhan, yüksek teknoloji ürünü malzemeleri yasa dışı bir şekilde Çin’e ihraç ettiği ve vergi kaçırdığı yönündeki suçlamaları kabul etti.

Amerikalı yetkililer, Bayan Gao’nun 1998’den 2001 yılına kadar olan dört yıllık süre içinde, Çin’e bir buçuk milyar dolar değerinde gelişmiş bilgisayar malzemesi ve diğer bazı malları sattığını belirtiyor.

Satılan hassas bilgisayar malzemesi ticari amaçlı olarak kullanılabiliyor ancak, ihracatı Amerika hükümetinin iznine bağlı olan mallar listesinde yer alıyor. Bayan Gao, ayrıca gelirinin büyük bir kısmını beyan etmeyerek vergi kaçırdığını da kabul etti.

Savcılar, Bayan Gao’nun hassas Amerikan mallarını ithal etmeye çalışan Çinli yetkilileri belirleme konusunda Amerikan hükümetine yardımcı olması nedeniyle düşük bir ceza verilmesi talebinde bulunacaklarını belirtti.

Çinli yetkililer 2001 yılında Tayvan adına casusluk yaptığı iddiasıyla Gao’yu tutuklamıştı.

Gao, bey aş cezaevinde yattıktan sonra Amerikan hükümetinin yoğun baskısı sonucunda Dışişleri Bakanı Colin Powell’ın Pekin ziyaretinden birkaç gün önce serbest bırakılmıştı.

XS
SM
MD
LG