Erişilebilirlik

27 Kasım 2003 - 2003-11-27


Şükran günü ile ilgili haber ve yorumların öne çıktığı 27 Kasım tarihli Amerikan basınında, Pentagon’un Irak’a yeni birlikler gönderme kararı da geniş bir yer tutuyor. Bugünkü gazetelerde, İran’ın nükleer programıyla ilgili tartışmalar da dikkat çekiyor. Christian Science Monitor, İsrail’in artık bir numaralı düşman olarak İran’ı gördüğünü bildiriyor. Gazete, İran’ın nükleer silah sahibi olmasını kendi açısından yaşamsal bir tehlike olarak gören İran’ın gerekirse, tek yanlı mğdahalede bulunmaya kararlı olduğunu vurguluyor:

"İsrail’in İran’la ilgili kaygıları bu ülkenin coğrafi yakınlığından, yıllardır süren düşmanca tavrından ve Hizbullah, Hamas, İslami cihad gibi örgütlere verdiği destekten kaynaklanıyor. Ayrıca nükleer güç sahibi bir İran, Ortadoğu’daki diğer ordulardan çok daha güçlü olan İsrail silahlı kuvvetlerinin stratejik önemini de azaltabilir. İsrail basınındaki haberlere göre Mossad başkanı Meir Dagan, bu ay içinde parlamentodaki bir komisyon toplantısında yaptığı konuşmada, İran’ın İsrail açısından hayati bir tehdit oluşturduğunu söyledi. İsrail, İran’ın nükleer programını baltalamak için alınacak önlemler üzerinde çalışırken, yetkililer de gerektiğinde önleyici tedbirlere başvurulabileceğini söylüyor. İsrailli uzmanlar, bu tedbirler arasında, İsrail’in 1981 yılında Irak’ın Osirak reaktörünü bombalaması gibi bir saldırının da yer alabileceğini belirtiyor."

Washington Times ise “Rusya’nın Gürcistan üzerindeki gölgesi“ başlıklı makalede, yaşanan iktidar değişikliği sonrasında Gürcistan’ı bekleyen zorlukları değerlendiriyor. Ülkedeki yeni yönetimin de istifa etmek zorunda kalan eski devlet başkanı Edvard Şevardnadze gibi, Avrupa Birliği ve NATO’ya katılma konusunda istekli olduğunu belirten gazete, buna karşılık Rusya’nın Gürcistan üzerineki baskısını artırmaya çalışacağı yorumunda bulunuyor:

"Bayan Burcanadze, ülkenin yeni lideri olarak yaptığı ilk konuşmada, Gürcistan’ın batı yanlısı politikalarını sürdüreceğini açıkladı. Ancak onun bu isteğinin Moskova’da memnuniyetle karşılandığını söylemek zor ve Putin’in elinde Burcanadze’yi zora sokacak değişik araçlar var. Gürcistan’ın bir parçası olmasına rağmen Müslüman nüfusun çoğunlukta olduğu Abhazya, Rus desteği sayesinde, neredeyse Gürcistan’ın bağımsızlığını kazanmasından bu yana fiili olarak Tiflis’in denetiminden uzak bir özerklik yaşıyor. Putin, ayrıca Burcanadze’nin hayatını zorlaştırmak için gerekirse, Karadeniz kıyısındaki özerk Acarya bölgesini yöneten Aslan Abaşidze liderliğindeki Yeniden Diriliş Partisi’ne de devreye sokabilir. Burcanadze, emin adımlarla ilerlemeye hazırlanıyor ancak önünde uzun ve zorlu bir yol var."

Boston Globe gazetesi ise Şükran Günü’nü kutlayan Amerikalılara, “dünyadaki yoksulları ve açları unutmayın“ çağrısında bulunuyor. Gazete, daha güvenli bir dünyada yaşayabilmek için, açlığın ortadan kaldırılması gerektiğini vurguluyor:

"Dünya üzerinde açlık çekenlerin toplam sayısı 842 milyonu buluyor. Bu korkutucu rakam, açlıkla mücadeledeki başarısızlığı gösteriyor. Ancak buna rağmen, bazı göstergeler bu olumsuzluğun tersine çevrilebileceği umudunu artırıyor. Dünya Gıda Örgütü raporlarına göre, 1990 ve 2001 yılları arasında gelişmekte olan 19 ülkede kronik açlık çeken insanların sayısında 80 milyonluk bir azalma yaşandı. Açlığı ortadan kaldırmak için gerekli temel parametreler bilinirken, dünya üzerindeki herkesi besleyebilecek miktarın üzerinde üretim yapılmasına rağmen, niçin milyonlarca insanın açlık çekmesine göz yumulyor? Bunun temel nedeni siyasi irade eksikliğidir. Artık, uluslararası topluluğun Dünya Gıda Zirvesi’nde verdiği sözleri tutmasının zamanıdır. Sadece hayırseverlik duygularıyla değil, adaletin de yerine gelmesi için öünümüzde duran görev Açlığa Karşı İttifak oluşturmaktır. 842 milyon insanın açlık çekmesine göz yummak sadece kabul edilemez bir trajedi değil, ekonomik büyüme, siyasi istikrar ve barış açısından da bir tehdittir. Aç insan, kızgın insandır."

XS
SM
MD
LG