Erişilebilirlik

Amerika Geleneksel 'Şükran Günü' Tatilinde - 2003-11-27


Milyonlarca Amerikalı bugün kutlanacak olan Şükran Günü tatilinde aileleri ve dostlarıyla birlikte olmak için kara, demir ve hava yoluyla seyahat ediyor.

Halk yola geleneksel olarak Şükran Günü’nden bir gün önce koyulmaya başlıyor ve Amerika’da yılın en yoğun seyahat günü yaşanıyor.

Amerika Seyahat Grubu üç A, evinden en az 80 kilometre uzaklıktaki bir yere gidenleri temel alarak, yaklaşık 36 milyon gibi rekor sayıda Amerikalının seyahat ettiğini bildirdi. Bu, son üç yılın en büyük rakamı.

Şükran Günü, dünya çapında bir Amerikan geleneği olarak bilinen ve her sene Kasım ayının son Perşembe günü kutlanan bir bayram.

"Thanksgiving", Türkçesiyle Şükran Günü, Amerika’lıların Tanrıya teşekkür ve minnettarlığının bir ifadesi kabul ediliyor.

Şükran Günü gördükleri dini baskılar yüzünden 1609 yılında İngiltere’den ayrılarak önce Hollanda’ya ardından da 1621 yılında Amerika'nın New England bölgesine gelerek yeni bir yaşama adım atanların kutlamaya başladığı bir gün.

1817'de New York eyaleti Şükran Günü'nü geleneksel bir gün olarak kabul etti. 19. yüzyılın ortalarında diğer eyaletler de Şükran Günü'nü kutlamaya başladı.

Şükran Günü'nde Amerika’da bütün aile bireyleri bir araya gelir ve anılarını canlandırırlar. Yemek sofrasında Tanrıya verdiği nimetler için dua ederler.

Yemek masasının meşhur yiyecekleri hindi, patates, mısır ve kabak tatlısıdır. Hindi ise günün simgesidir.

Bu arada New York senatörü Hillary Clinton, bu yıl Şükran Günü tatilinde Afganistan’daki Amerikan askerlerini ziyaret ediyor. Bayan Clinton’a Rhode Island eyaletinden Demokrat Partili senatör Jack Reed de eşlik ediyor.

Senatör Hillary Clinton bugün başkent Kabil yakınlarındaki Bagram Hava Üssü’ndeki Amerikan birlikleriyle Şükran Günü yemeği yiyecek. Bayan Clinton’ın Amerika’ya dönüşte Irak’a da uğrayacağı ve Amerikan birliklerini ziyaret edeceği bildiriliyor.

XS
SM
MD
LG