Erişilebilirlik

ABD'den İsrail'e Duvar Mesajı - 2003-11-27


Başkan Bush, İsrail’i işgal altındaki toprakların bir kısmında bir duvar inşa etme ve yerleşim birimleri kurma politikalarından ötürü cezalandırmak amacıyla bu ülkeye verilen kredi garantilerinde 290 milyon dolarlık kesintiye gidiyor.

Yapılan kesinti, aslında Bush yönetiminin İsrail’e üç yıllık süre için verdiği dokuz milyar dolarlık kredi garantisinin küçük bir kısmını oluşturuyor.

Beyaz Saray sözcüsü Claire Buchan, bu kararla, Başbakan Ariel Şaron hükümetine Amerikan yasalarının İsrail’in işgal edilmiş bölgelerde yerleşim birimi kurmasını veya Batı Şeria’nın belirli bölgelerinde bir güvenlik duvarı inşa etmesini onaylamadığı yönünde bir mesaj verilmesinin amaçlandığını söyledi.

Buchan şunları dedi:

“Söz konusu kesinti, yerleşim birimleri faaliyeti ve güvenlik çitinin güzergahı da dahil olmak üzere Amerika’nın kaygı duyduğu konuları ve Amerikan yasalarının gerekliliklerini ortaya koymaktadır.”

Kongre, İsrail’e yapılacak yardım konusunda, bu ülkenin Batı Şeria’daki yerleşim birimleri kurmak için harcayacağı miktar kadar Amerikan kredi garantilerinde kesintiye gidilmesini kararlaştırdı.

İsrailli yetkililer, Washington yönetiminden İsrail’in Amerikan politikalarıyla uyumlu olmayan faaliyetlerini desteklemesini beklemediklerini söylediler. Filistinliler ise, bu kararın İsrail’in yeni yerleşim birimi kurmasını veya duvarını inşa etmesini önlemeye yetmeyeceğini belirtiyor.

XS
SM
MD
LG