Erişilebilirlik

Şaron: 'İşgal Altındaki Topraklardan Çekilebiliriz' - 2003-11-27


Başbakan Ariel Şaron, gazetelerin genel yayın yönetmenlerine, İsrail’in, Filistinlilerle yapacağı barış anlaşması için işgali altındaki toprakların bir bölümünden geri çekilebileceğini belirtti.

Filistinliler’e karşı sert politika izlemesiyle tanınan Şaron, İsrail halkına her zaman barış için zor kararlar ve katlanması güç ödünler vermek gerektiğini söylediğini hatırlattı. Ancak Şaron sürekli söz etmesine rağmen bu ödünlerin neler olacağını bugüne kadar açıklamadı.

Şaron, gazetecilerle görüşürken barışı gerçekleştirmek için her türlü çabayı göstereceğini ancak İsrail’in güvenliğini hiçbir zaman barış uğruna tehlikeye atmayacağını söyledi.

Görevinin barışı gerçekleştirmek olduğunu belirten Başbakan Şaron, İsrail ve İsrail halkının güvenliği korunduğu sürece bu hedefe ulaşmak için gereken herşeyi yapacağını vurguladı.

Şaron, bu çerçevede Batı Şeria ve çevresinde kurulan güvenlik duvarının inşasını hızlandıracağını bildirdi. Bu arada Filistinliler’i de uyaran Sharon, İsrail’den ödün almak için zamanın hızla geçmekte olduğunu söyledi.

İsrail’in sabrının bir sınırı olduğunu belirten Şaron, Filistinliler’in bugün alabilecekleri ödünleri yarın bulamayacakları gerçeğini bilmeleri gerektiğini vurguladı.

Başbakan, eğer Yol Haritası adlı barış planı yürümezse İsrail’in tek yanlı adımlar atabileceğini de söyledi. Ariel Şaron bu adımların ne olduğunu açıklamadı. Ancak İsrail basını, Sharon’un Batı Şeria ve Gazze’de bazı Yahudi yerleşim merkezlerini kaldırmayı planladığını bildiriyor.

Yerleşim bölgeleri ve güvenlik duvarı, İsrail’in uluslararası çevrelerde en yakın müttefiki Amerika tarafından bile eleştirilen iki konu olmaya devam ediyor. Amerika bu iki konu nedeniyle İsrail’e 290 milyon dolarlık kredi garantisini dondurdu.

2005 yılına kadar bağımsız bir Filistin devleti kurulmasını öngören Yol Haritası adlı barış planı, iki tarafın gerekli adımları atmaması nedeniyle çıkmaza girmiş durumda.

Başbakan Sharon’a, Bush yönetiminin bazı üyelerinin desteğini kazanan alternatif barış girişimlerini kabul etmesi için de yoğun baskı yapılıyor.

XS
SM
MD
LG