Erişilebilirlik

Gürcistan Devlet Başkanı Şevardnadze İstifa Etti - 2003-11-23


Gürcistan’da muhalefetle üç haftadır devam eden yoğun tartışmalar sonucu Devlet Başkanı Edward Shevardnadze istifa etti. Muhalefet 2 Kasım’daki seçimde büyük çapta hile yapıldığını öne sürmüş, seçimin yenilenmesini istemişti.

Shevardnadze istifasından önce, krize çözüm amacıyla Tiflis’e giden Rusya Dışişleri Bakanı İgor İvanov’la görüştü. Bu görüşmeye muhalefet lideri Mikhail Saakashvili de katıldı. Cumhurbaşkanı daha önce muhalefetin isteğini kabul etmiş ve hükümet binalarındaki işgale son verilemesi durumunda Cumhurbaşkanlığı için yeni seçim yapılabileceğini açıklamıştı.

Muhalefet lideri ise görüşmeler için zamanın geçtiğini öne sürerek taraftarlarını, cumhurbaşkanının ikametine yürümeye çağırmış ancak, bu yürüyüşü cumhurbaşkanına, çekilmesi için biraz daha süre tanımak amacıyla ertelemişti.

Cumhurbaşkanı göstericilerin geçen hafta parlamento binasını işgal etmeleri karşısında evine çekilmişti.

Cumhurbaşkanının istifası üzerine, son parlamento seçiminden önce Meclis Başkanı olan, muhalefet lideri Bayan Nino Burdzhanadze geçici olarak Cumhurbaşkanlığı görevini üstlendi. Yeni parlamento seçimleri ise 45 gün içinde yapılacak.

Gürcistan'daki olaylar, 3 hafta önce yapılan seçimlerde, Şevardnadze yanlısı partiler lehine usulsüzlük yapıldığı iddiaları üzerine patlak vermişti.

Muhalefet lideri Mikhail Saakashvili, istifa eden devlet başkanı Şevardnadze hakkında yolsuzluk iddiaları nedeniyle dava açılmayacağını bildirdi.

XS
SM
MD
LG