Erişilebilirlik

BM Güvenlik Konseyi İstanbul Saldırılarını Kınadı - 2003-11-22


Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Türkiye'deki saldırılar üzerine kabul ettiği kararda terörizmi sert bir dille kınadı, bu tür saldırıların faillerinin, düzenleyenlerin, işbirliği yapanların ve mali destek verenlerin ortaya çıkarılması için bütün üye ülkeleri işbirliğine çağırdı.

Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Ümit Pamir, Konseyde yaptığı konuşmada Türkiye'nin daha önce de terörden büyük acı çekmiş bir ülke olduğunu hatırlattı. Pamir, "Teröre karşı mücadele konusunda kararlı uluslararası eylem ve işbirliği için sürekli çağrıda bulunduk. Teröristlerin niyetleri, terörün türü ve teröristlerin 'davaları' konusunda ayrım yapılmadan terörle mücadele edilmesi konusunda bir anlayış birliği daha daha yeni yeni ortaya çıkıyor" dedi.

Türkiye'deki saldırıları kınayan karar tasarısı BM Güvenlik Konseyi'nde oy birliği ile kabul edildi. Onbeş üyeli konsey, kararda terörizmin bu tür eylemlerle uluslararası barışı ve güvenliği tehdit ettiğini belirtti, bu nedenle saldırıların faillerinin bulunması, düzenleyenlerin, işbirliği yapanların ve mali destek sağlayanların ortaya çıkarılarak cezalandırılması için üye ülkeleri işbirliğine çağırdı.

BM Terörizmle Mücadele komitesi başkanlığını yapan Şili tarafından hazırlanarak Konseye sunulan karar, son derece açık bir dille her türlü terörist eylemin uluslararası barış ve güvenliğe tehdit olduğunu ifade ediyor.

Karar öncesinde yaptığı açıklamada BM Genel Sekreteri Kofi Annan da saldırıları kınadı. Annan bu tür eylemlerin insanlık suçu olduğunu vurgulayan açıklamasında saldırılarda yakınlarını kaybedenlerle birlikte bütün Türkiye'ye ve İngiltere'ye başsağlığı diledi. Genel Sekreter "Bugün hepimiz bu korkunç haberlerle uyandık. İstanbul'da yapılan saldırıları şiddetle kınıyorum, bu tür eylemleri gerçekleştirenler insan haklarını ihlal etmektedir" dedi.

BM'de sert tepkiye neden olan saldırılar üzerine Türkiye BM Daimi Temsilciliğine sabahın erken saatlerinden itibaren, diğer ülke temsilcilerinden başsağlığı telefonları yağdı.

XS
SM
MD
LG