Erişilebilirlik

Ölü Sayısı 27'ye Çıktı - 2003-11-21


Saldırıların kanlı bilançosu giderek netleşirken, Türk halkı da niçin Türkiye’nin hedef alındığı sorusunda cevap bulmaya çalışıyor.

Türkiye, her gün önünden yüz binlerce kişinin geçtiği bir banka ile İstanbul’un en işlek yerlerinden biri olan Beyoğlu’ndaki saldırıların arkasında nasıl kanlı bir zihniyet bulunduğunu sorguluyor.

11’i HSBC bankası binasının olduğu yerde, 16’sı da İngiliz konsolosluğuna yönelik saldırıda olmak üzere toplam 27 kişi öldü. Ölenler arasında İngiltere’nin İstanbul konsolosu Roger Short da bulunuyor.

Patlamaların yaşandığı yerler ise tam bir savaş alanı görüntüsünde. Gün boyunca televizyonlar, yaralanmış insanların yüzündeki dehşeti, hurdaya dönmüş araçları, binalardaki korkunç hasarı yansıttılar ekranlara.

Arama-kurtarma çalışmaları saatlerce sürdü. Yaralılar için kan bağışı çağrıları yapıldı. Saldırıların Ramazan’da üstelik de Kadir gecesinin hemen öncesinde meydana gelmesi tepkileri daha da artırdı. Bu panik havası içinde sadece İstanbul’da değil bütün Türkiye’de güvenlik önlemleri artırıldı.

Başbakan Recep Tayip Erdoğan, Türkiye bu lanetli eylemler karşısında bir yumruk gibi bütünlüğünü koruyacaktır” açıklamasında bulundu, Cumartesi günü sinagoglara düzenlenen intihar eylemleriyle son saldırıların büyük ölçüde örtüştüğünü söyledi.

Cumhurbaşkanı Sezer, Millet Meclisi Başkanı Arınç ve ilgili bakanlar peş peşe saldırıları kınayan sert açıklamalar yaptı. Açıklamaların ortak noktalarından birisi, Türkiye’nin terör karşısında geri adım atmayacağı yönündeydi.

Ancak teröre karşı uluslararası işbirliği çağrısı da yapılan bu açıklamaların satır aralarında, şimdiye kadar bu işbirliğine yanaşmayanlara yönelik bir sitem de gizliydi.

Saldırıların ardından İstanbul’a gelen İngiltere dışişleri bakanı Jack Straw da, bu saldırıların bütün medeniyetleri hedef aldığını belirtti. Straw’un dışişleri bakanı Abdullah Gül’le birlikte birkaç saat sonra ortak bir basın toplantısı düzenlemesi bekleniyor.

Peş peşe yaşanan terör eylemleri, Milli Güvenlik Kurulu toplantısının da ana gündemini oluşturacak. Basına yansıyan haberlere göre, yeni saldırıları, sinagog saldırılarında kullanılan kamyonetleri temin eden Azad Ekinci ve Feridun Uğurlu'nun yaptığı ihtimali üzerinde duruluyor.

Şu ana kadar 7 kişinin gözaltına alındığı bildirildi. Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ne bağlı özel tim ekiplerinin belirlenen 9 ismin yakalanması için operasyonlarına başladığı da gelen haberler arasında.

XS
SM
MD
LG