Erişilebilirlik

Bush: 'Türkiye'nin Yanındayız' - 2003-11-20


İstanbul’da Neve Şalom ve Beth İsrail sinagoglarına düzenlenen bombalı saldırılar, dikkatleri Türkiye’ye çekti. Saldırıları kınayan Amerikalı üst düzey yetkililer terörle savaşta Türkiye’nin yanında olduklarını belirtiyor.

Geçtiğimiz haftasonu İstanbul’da iki sinagoga düzenlenen bombalı intihar saldırıları sonucunda Türkiye de Endonezya ve Amerika gibi teröristlerin hedefi haline gelen ülkeler listesine girdi. Bu ülkelerde farklı inançlara sahip insanlar bir arada ve barış içinde yaşıyor. 6 Musevinin ve aralarında sinagogda görevli güvenlik personeli, esnaf ve yoldan geçenlerin bulunduğu 19 Müslümanın hayatını kaybettiği ve 300’den fazla kişinin yaralandığı saldırının sorumluluğunu El Kaide’ye bağlı ve Türk olmayan Ebu Hafız El-Masri Tugayları örgütü üstlendi. 20 binden fazla Musevinin yaşadığı Türkiye, İsrail’le yakın ilişkiler içinde... Bombalı intihar saldırısının düzenlendiği Galata ve Şişli semtleri de İstanbul’da etnik ve dini çeşitliliğin sergilendiği ünlü semtler.

Saldırıları kınayan bir açıklama yapan Başkan Bush da bu semtlere dikkati çekti ve buralarda Müslüman, Hıristiyan ve Musevi Türk vatandaşlarının yüzyıllardır beraber yaşadığını, beraber gelişip olgunlaştığını belirtti. Güneydoğulu bir Kürt olan Bayram Sezgin, 25 yıldır bir manav işletiyor. Bayram Sezgin, saldırıların hedef olduğu bölgeler hakkında “burası çok özel bir yer, birçok değişik toplumdan insan burada yaşıyor ve hepimiz arkadaşız” diyor. Patlamada dükkanının camları tuzla buz olan Mehmet Şen ise “bu bombalı saldırı gerçek Müslümanların işi olamaz. İslam dini böyle bir din değil” dedi.

Amerika Savunma Bakanı Yardımcısı Paul Wolfovitz kendilerini Müslüman olarak tanıtan saldırganların, kendi inançlarına ihanet ettiğini söylüyor.

"29 Kendi faşist İslam anlayışlarını, kendileri gibi düşünmeyen milyonlarca Müslümana zorla kabul ettirmeye çalışan küçük bir azınlıkla uğraşıyoruz. Uzun vadede izlememiz gereken yol bu kişileri tecrit etmek, yok saymak ve en sonunda alt etmektir. Ve bu işi başarmadaki en büyük müttefikimiz, bizim Batı’da özgürlük ve demokrasi içinde yaşadığımız gibi yaşamak isteyen milyonlarca Müslümandır."

Başkan Bush da Amerika’nın teröre karşı açılan küresel savaşta Türkiye’nin yanında olduğunu söyledi.

XS
SM
MD
LG