Erişilebilirlik

18 Kasım 2003 - 2003-11-18


18 Kasım günü Amerikan basınında başkent Washington ve civarında korku saçan "keskin nişancı" cinayetlerini işlemekle suçlanan John Allen Muhammed'in suçlu bulunmasına ilişkin haberler dikkat çekiyor. Gazetelerde öne çıkan bir başka konu da Başkan Bush’un İngiltere gezisi. Amerikan gazeteleri Bush’un İngiltere’de protestolarla karşılanacağını duyururken Financial Times, Amerika baskısında İngiltere Başbakanı Blair’in Irak’ta yeni bir strateji benimsenmesi için Amerikan başkanına baskı yapacağını duyuruyor:

"Tony Blair, İngiltere ve Amerika’nın Iraklıları kendi siyasi gelcekleriyle ilgili konulara daha fazla dahil edecek ve Irak’ın komşularıyla daha etkin diplomatik ilişkileri içeren yeni bir strateji benimsemesi için bastırıyor. Başbakanın Irak özel temsilcisi Sir Jeremy Greenstock, koalisyonun askeri yaklaşımın ötesine geçerek daha somut bir siyasi, ekonomik ve diplomatik bir yaklaşım benimsemesi gerektiğini söyledi. Greenstock, ülkedeki Sünni azınlığa ülkenin siyasi ve ekonomik geleceğinde bir rol üstlenmesi için özel çaba harcanması gerektiğine de dikkat çekti."

Cumartesi günü İstanbul’da girişilen intihar saldırılarıyla ilgili haberler de Amerikan gazetelerinde yer almaya devam ediyor. Eylemcilerin kimliğinin belirlendiğini duyuran New York Times, saldırılarla birlikte Ortadoğu’da yaşanan şiddetin Türkiye’ye de sıçrayacağı endişesi doğduğu yorumunda bulunuyor. Gazete ayrıca intihar saldırılarını iç politika üzerindeki muhtemel etkilerini de mercek altına alıyor:

"Saldırıların ülke içindeki İslamcı teröristler yapıldığının ortaya çıkması, kökü şimdi yasaklanmış olan muhafazakar bir İslamcı partide bulunan iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi’ni de zor duruma sokabilir. Türkiye’de bir çok insan zaten Adalet ve Kalkınma Partisi’nin ülkede 80 yıldır egemen olan katı laik düzene olan bağlılığı konusuda ciddi şüpheler taşıyor. Saldırıları ülke içinden birilerinin gerçekleştirdiği belirlenirse, laik devletin başında bulunan AKP iktidarının köktendincileri tahrik ettiği yönünde bazı şüpheler doğurabilir."

Irak ve Afganistan’da zor günler yaşayan Amerikan ordusunun yeniden yapılandırılması yönündeki çalışmalar da bugünlerde Amerikan basını tarafından yakından izlenen konular arasında. Washington Post gazetesi de bugünkü sayısında, ordunun yeniden yapılandırılmasında savaşları mümkün olduğunca hızlı bir şekilde kazanmanın esas alındığını yazıyor:

"Ortadoğu’nun yanı sıra Kore, Güneydoğu Asya, Avrupa, Afrika ve Latin Amerika ile ilgili savaş planları yeniden biçimlendiriliyor. Operasyonel Kullanılabilirlik adı verilen planla sadece teknolojideki gelişmeler değil, askerlerin yabancı ülkelerde konuşlandırılması, savaş mühimmatının önceden yerleştirilmesi ve deniz aşırı bölgelerdeki Amerikan askerlerinin rotasyonu gibi konular da Amerika’nın zafere ulaşma hızını artırma açısından masaya yatırılıyor. Bush yönetimi ayrıca soğuk savaş döneminde Sovyet tehdidi, 90’lı yıllarda da Ortadoğu ve Kore yarımadasındaki potansiyel savaşlar üzerinde yoğunlaşan Pentagon’dan, uluslar arası terörizm ve bir çok potansiyel çatışma bölgesini de hesaba katmasını istiyor."

XS
SM
MD
LG