Erişilebilirlik

Başkan Bush İngiltere'de - 2003-11-18


ABD Başkanı George W. Bush, Irak savaşını İngilizlere savunmaya hazırlanıyor.

Üç günlük resmi bir ziyaret için İngiltere’ye giden Bush’un, bugün televizyondan İngiliz halkına hitap edeceği öğrenildi.

Bu arada, yarın, Londra’da, Parlamento binası önünde yapılacak protesto gösterisine en az 100 bin kişinin katılması bekleniyor.

Havaalanında Prens Charles tarafından karşılanan Başkan ve eşi Laura, ziyaret süresince, Kraliçe Elizabeth’in konuğu olarak Buckingham Sarayı’nda kalacak.

Bush ve İngiltere Başbakanı Tony Blair’in, görüşmelerinde, özellikle Irak ve Bağdat’ta yönetimin geçici bir hükümete devredilmesi üzerinde durmaları bekleniyor.

Başkan Bush ve eşi Laura’yı, Heathrow havaalanında, aralarında Prens Charles’ın da bulunduğu bir grup üst düzey yetkili karşıladı. Bush çifti, daha sonra, olağanüstü güvenlik önlemleri altında, Buckingham Sarayı'na gitti. Başkan ve eşi üç günlük tarihi ziyaret sırasında Saray’da kalacak.

İngiliz hükümeti, Bush’u, 2001 yılında, Newyork ve Washington’da yaklaşık 3 bin kişinin öldüğü terörist saldırılardan sonra davet etmişti. O zamanlar değil Irak, Afganistan’a savaş açılacağı bile bilinmiyor, İngilizler Amerika’nın acısını paylaşıyordu.

2 yıl içinde çok şey değişti. Başta Irak savaşı olmak üzere Bush yönetiminin çeşitli diş politikaları İngiltere’de tepkiyle karşılandı Amerikan aleyhtarlığının artmasına yol açtı.

Bush’un Irak politikasının onu destekleyen Başbakan Tony Blair’e çok zarar verdiğini ve ziyaretin zamanlamasının yanlış olduğunu öne sürenler var ancak Başkan Bush bu görüşte değil:

"Davet edilmiş olmaktan onur duyuyorum. Başbakan Tony Blair’le biraraya gelmek de çok güzel bir şey olacak. Telefon ve video bağlantısıyla sık sık görüşüyoruz ama karşı karşıya gelmek bambaşka."

Bush’un ziyaretinin tartışmalı bir yanı da ilk devlet ziyareti olup olmadığı. Bazı tarihçiler, Bush’un, 1918 yılında Buckingham Sarayı’nda ağırlanan Woodrow Wilson’dan bu yana, Kraliyet davetlisi olarak İngiltere’yi resmen ziyaret eden ilk Amerika başkanı olduğu görüşünde.

Bazılarına göre ise Bush, İngiltere’yi devlet konuğu olarak ziyaret eden ilk Başkan. Bazı tarihçilere göre ise bu onur 1982 yılında Windsor Sarayı’nda kalan Başkan Ronald Regan’a ait.

Cuma günü Washington’a dönecek olan Başkan, ziyareti sırasında kuzey İngiltere’de, Başbakan Blair’in doğup büyüdüğü kente de uğrayacak.

Öte yandan İngiltere’de son yapılan bir kamuoyu yoklaması, halkın çoğunun Başkan Bush’un ziyaretini desteklediğini ve Amerikan yanlısı olduğunu gösteriyor.

Guardian gazetesinin anketine göre, İngilizlerin yüzde 43’ü Bush’un ziyaretini onaylarken yüzde 36’sı karşı çıkıyor.

Aynı ankette İngilizlerin yüzde 62’si Amerika’yı iyi, sadece yüzde 15’i kötü bir kuvvet olarak görüyor.

Irak konusunda ise İngilizlerin yüzde 47’si savaşı haklı bulurken yüzde 41’i karşı görüşü savunuyor.

XS
SM
MD
LG