Erişilebilirlik

Saldırıların Amerikan Basınındaki Yankıları - 2003-11-16


İstanbul’daki saldırılar Amerikan televizyonlarında dün, gün boyu haber olarak verildi. Bugün de haber kanalları, CNN, FOX ve MSNBC, İstanbul’a gönderdikleri muhabirlerinin haberlerini sık sık veriyor.

Bu haberlerde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın bu sabah patlamaların olduğu bölgede yaptığı inceleme geniş olarak gösteriliyor.

Dün de Amerikan televizyonları İstanbul’daki patlamaları normal yayınlarını keserek duyurdu.

Başkan Bush ve Amerika Dışişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan mesajlar da son haber şeklinde Amerikan kamuoyuna yansıtıldı.

Ölü sayısının 20, yaralı sayısının ise 300’ün üzerinde olduğu İstanbul saldırısı, bugün Amerikan gazetelerin birinci sayfalarında fotoğraflarla geniş haber olarak veriliyor.

Washington Post gazetesi Neve Şalom Sinagogu’nun bulunduğu sokaktaki ağır tahribatı gösteren büyük bir fotoğrafın yanındaki haberi, “İstanbul otomobil bombalarıyla sarsıldı” başlığı altında veriyor. Gazete özetle şöyle diyor:

“İstanbul’daki sinagogların en büyüğü olan Neve Şalom’un önünde patlayan araç geride, parçalanmış bedenler, birbirine girmiş metal parçaları ve enkazla kaplı bir sokak bıraktı. Ölen ve yaralananların çoğu, olay sırasında sinagoglarda bulunan ve Cumartesi ibadetini yapan Museviler değil, sinagogları korumakla görevli polis memurları, yoldan gelip geçenler ve çevredeki dükkan sahipleriydi. Hem Amerika hem İsrail’le yakın ilişkileri bulunan Müslüman nüfuslu laik Türkiye, son zamanda Irak’taki durum ve İsrail-Filistin çatışması nedeniyle artan batı ve musevi aleyhtarlığının en yoğun olduğu bir bölgede yeralıyor. Ayrıca Türkiye’nin İran ve Irak’la sınırları tam olarak kontrol edilemiyor. Bu yüzden Türkiye, Orta Doğu ve Asya’dan Avrupa’ya insan, uyuşturucu madde ve silah kaçakçılarının gelip geçtiği bir ülke konumunda. Bu da Türkiye’yi kolayca teröristlerin hedefi haline getiriyor.”

New York Times, patlamaların yol açtığı kayıplar ve tahribatı ayrıntılı olarak anlattığı haberinde şöyle diyor:

“İki sinagog, İstanbul’da, varlığı yüzyıllar öncesine uzanan Musevi cemaatinin ayrılmaz parçaları... Osmanlı İmparatorluğu’nun başkenti İstanbul ve bugünkü Türkiye Cumhuriyeti’nin diğer yerleri, 1492 yılında İspanya’dan kitle halinde sürgüne gönderilen Museviler için başlıca sığınma yeri olmuştu. Bugün Türkiye’nin Musevi nüfusu, 30 bin civarında… Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, “Bu terörist saldırıların uluslararası bağları olduğu açık” diye konuştu. Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan saldırganların mutlaka yakalanacağını söyledi.”

Washington Times gazetesi, Associated Press Ajansı’ndan verdiği haberde İstanbul’un farklı dini grupları barındıran bir kent olduğunu anlatıyor ve şöyle diyor:

“Yaralıların 80 kadarı Musevi... Ölen ve yaralananların çoğu, Hristiyan Rum ve Ermenilerin Müslümanlarla yanyana yaşadığı dark sokakları çevreleyen, bitişik düzende inşa edilmiş apartmanların sakinleri... Neve Şalom Sinagogu’ndan birkaç kapı aşağıdaki caminin de bütün camları patlama sonunda kırılmıştı. Sokaktaki dükkan sahiplerinden İsmail Yılmaz, yanında çalışan Rami Küçük’ü ararken, bir yandan da, ‘Müslüman, Hristiyan, Yahudi... İnsan insandır... Bugün onlara, yarın bana...’ diyor.”

XS
SM
MD
LG