Erişilebilirlik

Japonya Irak'a Asker Gönderme Konusunda Umut Vermiyor - 2003-11-14


Amerika Savunma Bakanı Donald Rumsfeld bu akşam Tokyo'da Japonya Başbakanı Junichiro Koizumi'yle yaptığı görüşmede, Japon hükümetinden, Irak'a asker gönderme konusunda bir vaad alamadı.

Japon hükümeti, Rumsfeld'in ziyaretinden bir gün önce, Irak'a asker göndermeyi erteleyeceğini açıklamıştı.

Japonya'nın kararı, ABD Savunma Bakanı Donald Rumsfeld, Japonya ziyaretinden önce uğradığı, Amerikan toprağı sayılan Guam adasında bulunduğu sırada açıklandı.

Rumsfeld, Guam'da yaptığı konuşmada Amerika’nın Irak'dan kısa sürede ayrılmasının sözkonusu olmadığını bildirdi. Bakan, Amerika’nın, Irak demokrasi yoluna girinceye kadar o ülkede kalacağını söyledi.

Japonya, Irak'a asker göndermeyi ertelediğini açıklarken, Rumsfeld'in Japonya'dan sonra ziyaret edeceği Güney Kore de gönderebileceği asker sayısını 3,000'le sınırlandıracağını açıklamıştı. İki ülkenin kararına, Nasiriye’de birçok İtalyan askerinin ölümü ile sonuçlanan bombalı intihar saldırısının yolaçtığı sanılıyor.

Japonya hükümet sözcüsü Yasuo Fukuda, Tokyo’nun asker göndermeyi erteleme kararına rağmen, hükümetin Irak’a yardım konusundaki taahhütlerine bağlı olduğunu söyledi.

Fukuda, Irak’ın yeniden imarının Ortadoğu’da güvenliğe, dünyada barışa ve küresel ekonomide istikrara katkı sağlayacağını bildirdi. Sözcü, ülkesinin Irak’ta önemli bir rol oynadığını ve bu rolü oynamayı gelecekte de sürdüreceğini vurguladı.

Irak’ın yeniden imarı konusu bugün, Savunma Bakanı Donald Rumsfeld ve Başbakan Junichiro Koizumi arasında yapılan görüşmenin de gündemindeydi.

Bakan Rumsfeld’in Japon yetkililerden bölgeye 60 bin asker gönderilmesini istemesi bekleniyordu. Ancak Japonya Başbakanı Junichiro Koizumi'yle Rumsfeld arasında 45 dakika süren görüşmeden sonra adının açıklanmasını istemeyen bir Amerikalı yetkili, asker konusunun görüşmede ele alınmadığını söyledi.

Görüşmede Japon Başbakanın, Amerika'nın Irak konusundaki kararlı tutumunu takdirle karşıladığını ve ülkesinin Amerika'yı bu konuda kuvvetle desteklemeyi sürdüreceğini ifade ettiği bildirildi.

ABD Savunma Bakanı Rumsfeld, Pazar günü Japonya'daki başlıca Amerikan askeri üssünün bulunduğu Okinawa adasını ziyaret edecek.

Daha sonra Seul’e gidecek olan Rumsfeld, Güney Kore liderleriyle bu ülkedeki 37 bin Amerikan askerinin durumunu ele alacak.

Doğu ve Güney Asya’daki Amerikan askeri kapasitesinin yeniden düzenlenmesi, kaynağı nereden olursa olsun, bölgede oluşabilecek yeni tehditlere karşı hazırlık niteliği taşıyor.

Bu arada ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Condoleezza Rice, Amerika’nın, Japonya’nın Irak’a asker göndermeyi erteleme kararını anlayışla karşıladığını söyledi.

Rice, gazetecilere yaptığı açıklamada, Tokyo’nun asker göndermeyle ilgili zamanlamasına saygı duyduğunu belirtti.

Japonya Savunma Bakanı Shigeru Ishiba, Irak’a güvenlik durumunu değerlendirmek üzere en kısa zamanda bir heyet gönderileceğini açıkladı.

XS
SM
MD
LG