Erişilebilirlik

Powell: "Irak'ta Kararlıyız" - 2003-11-13


Amerika Dışişleri Bakanı Colin Powell, Irak’taki silahlı direnişin Bush yönetimini asla yıldırmayacağını söyledi.

1991 yılındaki ilk Körfez savaşı sırasında Genelkurmay Başkanı olan Powell, Irak’ta güvenliği sağlamanın çok zor olduğunu söyledi. Koalisyon kuvvetlerine yönelik saldırılardan Baas Partisi militanlarını ve Saddam Hüseyin’e sadık unsurları sorumlu tutan Bakan, Amerikan istihbarat birimlerinin bu gruplara sızacağını ve güvenlikle ilgili sorunların er geç giderileceğini söyledi.

Meksika Dışişleri Bakanı Ernesto Derbez’le Washington'da yaptığı görüşmeden sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Powell, Iraklıların çoğunun artık Amerika’ya güvenmediği yolundaki haberleri reddetti. Bakan şöyle dedi:

"Duyguların zaman zaman değişmesi normaldir. Ama bizim tutumuzda bir değişiklik yok. Bağdat’ta, demokratik ve komşularıyla barış ve huzur içinde yaşayacak bir hükümet kuruluncaya kadar Irak’ta kalacağız. Kurulmasını arzu ettiğimiz hükümet, petrol gelirinden elde edeceği geliri komşularını tehdit etmek için değil halkının refahı için harcayacaktır. O zaman işimiz bitecek ancak yeni Irak devletiyle ilişkilerimiz normal bir düzeyde devam edecektir."

Amerika Dışişleri Bakanı, Irak’ta İtalyan askerlerin ölümüne yol açan olaydan birkaç saat sonra yaptığı konuşmada, “sabırlı ve kararlı olmamız gerekiyor” dedi.

Irak’ın güneyinde Nasıriye’de görev yapan İtalyan birliğinin karargahına yapılan bombalı intihar saldırısında 18 İtalyan askeri öldü.

Saldırıyla Amerika öncülüğündeki koalisyon gücünde görev yapan 2 bin 300 kişilik İtalyan birliği ilk kez kayıp verdi.

Nasıriye’de 300’den fazla İtalyan ve yaklaşık 100 Romen askeri görevli. İtalya Cumhurbaşkanı Carlo Azeglio Ciampi, bombalı saldırıyı, İtalya’yı görevini yerine getirmekten alıkoyamayacak “alçakça bir terör eylemi” olarak nitelendirdi.

Ciampi, İtalya’nın uluslararası terörizme karşı savaşta, müttefikleri ile birlikte ve Birleşmiş Milletler’in çizdiği çerçevede görevini yerine getirmeye devam edeceğini söyledi.

Başbakan Silvio Berlusconi ise, Parlamentoda yaptığı konuşmada patlamanın İtalya’nın gözünü korkutamayacağını vurguladı.

Berlusconi’nin kararlılığına rağmen, İtalyan kamuoyu savaş konusunda ikiye bölünmüş ve Roma hükümeti asker göndermeyi ancak savaşın bitiminde kabul etmişti.

Bu arada, Irak’ın Amerikalı yöneticisi Paul Bremer’in, ani olarak Washington’a çağrılması, Washington’un Irak’taki planlarında değişiklik yapmaya hazırlandığı şeklinde yorumlanıyor.

Haberlere göre Beyaz Saray, üyeleri Amerika tarafından atanmış olan Irak Yönetim Konseyi’nin icraatından memnun değil. Yetkililerin konseye bir alternatif aradığı öğrenildi.

Bremer, Washington’da Dışişleri Bakanı Colin Powell, Savunma Bakanı Donald Rumsfeld ve Beyaz saray ulusal güvenlik danışmanı Condoleeza Rice’le görüştü.

Amerika’da gelecek yıl başkanlık seçimleri yapılacak. Bush yönetimi, seçime kadar Irak’taki askerleri yavaş yavaş geri çekip, yetkinin Iraklılara devredilebileceği bir ortam yaratmaya çalışıyor.

XS
SM
MD
LG