Erişilebilirlik

Irak'ta İtalyan Askerlerine Saldırı: 26 Ölü - 2003-11-12


Irak’ın güneyinde Nasiriye kentinde, İtalyan askeri polis karakolunun önünde bugün bir patlama meydana geldi.

Saldırıda en az 26 kişi yaşamını yitirdi. Ölenlerin 18'si İtalyan polis ve askerleri, 8'i Iraklı.

Bomba yüklü araç, Irak’ın güneyinde bulunan Nasıriye şehrindeki İtalyan jandarma karargahına çarptı.

Ana karargah binası patlamanın ardından alevler içinde kaldı. Çevredeki pek çok bina da ağır hasar gördü, yaralanan çok sayıda Iraklı hastanelere kaldırıldı. Enkazın altında hala askerlerin bulunduğunu belirten yetkililer ölü sayısının artabileceğini açıkladı.

Bu olayla Amerika öncülüğündeki çok uluslu güçte görev yapan 2 bin 300 kişilik İtalyan birlikleri ilk kez kayıp vermiş oldu.

Nasıriye kentindeki üste, 300’den fazla İtalyan askeri polisiyle yaklaşık 100 Romen askeri bulunuyor.

Saldırıya tepki gösteren Cumhurbaşkanı Carlo Azeglio Ciampi, ilk düşüncesinin kurbanların aileleri olduğunu söyledi.

Ciampi, bu açıklamayı Başkan Bush’la yapacağı görüşme için kendisini Amerika’ya götürecek uçağa binmeden hemen önce yaptı.

Ciampi, bombalı saldırıyı, İtalya’yı görevini yerine getirmekten alıkoyamayacak “alçakça bir terör eylemi” olarak nitelendirdi.

Ciampi, İtalya’nın uluslar arası terörizme karşı savaşta, müttefikleri ile birlikte ve Birleşmiş Milletlerin çizdiği çerçevede görevini yerine getirmeye devam edeceğini belirtti.

Papa ikinci John Paul de, barış görevine karşı aşağılık bir saldırı olarak tanımladığı eylemi kınadı.

İtalyan Parlamentosunda konuşan Başbakan Silvio Berlusconi, patlamanın İtalya’nın gözünü korkutamayacağını ve Irak’ın yeniden inşasına yardımcı olmaktaki kararlılığını sarsamayacağını söyledi.

Berlusconi, İtalyan halkının, Irak halkına yardım için insani bir görev yaparken ve Orta Doğu’da istikrar ve güvenliği savunurken hayatları bir terör eylmeiyle sona erenler için büyük bir üzüntü duyduğunu ifade etti.

Berlusconi’nin kararlılığına rağmen, Irak’taki durumun çok tehlikeli bir hal aldığını söyleyen muhalefet mensupları İtalya’nın birliklerini geri çekmesini istiyor.

İtalyan hükümeti Irak’a karşı Amerika öncülüğünde açılan savaşı destekledi, ancak bu konuda ikiye bölünen İtalyan kamuoyu, Irak’a asker gönderilmesine karşı bir tavır gösterdi. İtalya, ancak savaşın bitiminden sonra asker göndermeyi kabul etti.

Öte yandan Bağdat’ta dün gece de, yola yerleştirilmiş mayının üzerinden aracıyla geçen bir Amerikalı asker öldü.

Bu arada, Irak’ın Amerikalı sivil yöneticisi Paul Bremer, Beyaz Saray’da Irak’taki son durum ve ülkenin siyasi geleceği konusunun ele alındığı üst düzey toplantılara katıldı.

Bremer’in Washington’a geleceği daha önce açıklanmamıştı.

Bremer dün, Dışişleri Bakanı Colin Powell, Savunma Bakanı Donald Rumsfeld ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Condoleezza Rice ile biraraya geldi.

Görüşmelerde Amerika’nın atadığı Yönetim Konseyi’nin çalışmalarında değişiklik yapılması ve ülkenin kendi kendini yönetebilir hale gelmesinin takvimi üzerinde durulduğu bildirildi.

Öte yandan, Amerikan Kuvvetlerinin Irak’taki komutanı Korgeneral Ricardo Sanchez, Koalisyon askerlerine saldırı düzenleyenlere karşı operasyonların arttırılacağını açıkladı.

Açıklamanın ardından, Koalisyon Kuvvetlerinin Bağdat’taki merkezine üç roket saldırısı düzenlendi. Saldırıda ölen ya da yaralanan olup olmadığı bilinmiyor.

XS
SM
MD
LG