Erişilebilirlik

Bağdat'ta Yeni Patlamalar - 2003-11-12


Bağdat’ta koalisyon güçleri karargahına en az üç roket atıldığı, ancak can kaybı olmadığı bildirildi.

Başkentte dün daha erken saatlerde ise bir mahkeme önünde bomba patlaması sonucu 6 kişi yaralandı.

Ülkenin güneyinde, Basra’da, yol kenarında meydana gelen patlamada ise, en az 4 Iraklı hayatını kaybetti. Haberlere göre, ölen Iraklıların içinde bulunduğu minibüs, olay sırasında, İngiliz askeri araçlarının sıkça kullandığı yolda gidiyordu.

Bu arada, Irak’ın Amerikalı yöneticisi Paul Bremer, Washington’a gelerek, Beyaz Saray’da, Dışişleri Bakanı Colin Powell, Savunma Bakanı Donald Rumsfeld ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Condoleeza Rice ile görüştü.

Görüşmede, Irak’taki durumun değerlendirildiği açıklandı.

Irak'taki Amerikan Kuvvetleri'nin Komutanı Korgeneral Ricardo Sanchez ise Amerikan ordusunun, son saldırılardan sonra Irak'ta gözaltına alınan kişilerin El kaide örgütüyle ilişkisini araştırdıklarını ancak ellerinde bu konuda çok az kanıt bulunduğunu söyledi. Amerikalı general şöyle konuştu:

"Askeri tesislerde gözaltında tutulan kişilerin toplam sayısı beş bini geçiyor. Bu kişilerin el Kaide’yle ilişkisini tam olarak belirlemek amacıyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Şu aşamada, 20 kadar el Kaide sanığı var. Eldeki bilgileri tarıyoruz, sorgu devam ediyor, bu kişileri henüz kesin el Kaide üyesi olarak ilan edecek durumda değiliz."

General Sanchez, yabancı İslamcı militanların, Cihad için Suriye ve İran sınırlarından Irak’a sızdıkları yolundaki kaygısını tekrarladı. Ancak Sanchez Irak güvenlik güçlerinin sınırları şimdi daha etkin kontrol ettiklerini, sahte kimlik kullanarak Irak’a girmek isteyen kişileri yakalamaya çalıştıklarını söyledi.

Amerika’nın Irak’taki sivil yöneticisi Paul Bremer, Irak’ta yüzlerce yabancı militan bulunduğunu söylüyor. Ancak yabancı militanların son haftalarda yaklaşık 40 Amerikan askerinin ölümüyle sonuçlanan saldırılarda ne kadar rolü olduğu hala belli değil.

General Sanchez, koalisyon güçlerine karşı son gerilla saldırılarının daha iyi hazırlanmış, daha vurucu olduğu gerçeğini kabul etti ancak askeri açıdan isyancıların savaşı kazanmasının olanaksız olduğunu söyledi.

XS
SM
MD
LG