Erişilebilirlik

ABD'den Suriye'ye Yaptırım Yolda - 2003-11-12


Amerikan Kongresi’nde, Temsilciler Meclisi’nden sonra Senato da, Suriye’ye yaptırım uygulanmasını öngören yasa tasarısını kabul etti.

Söz konusu yasa tasarısında, Şam hükümeti, terörist gruplara maddi ve manevi destek sağlamakla suçlanıyor.

Tasarıda, ayrıca, Suriye’nin Lübnan’ı askeri işgal altında tuttuğu hatırlatılıyor, ve kitle imha silahları elde etmeye çalıştığı ileri sürülüyor.

Senatoda 4’e karşı 89 oyla kabul edilen tasarıda, Şam hükümeti, Irak’a yabancı terörist ve silah sokulmasına göz yummakla da suçlanıyor.

Senatör Richard Lugar tarafından sunulan tasarıya göre, Suriye tavrını değiştirmediği sürece bir dizi ekonomik ve diplomatik yaptırımlara hedef olacak. Cumhuriyetçi Partili Senatörle birlikte Demokrat Parti grup başkanı Senatör Tom Daschle de tasarıyı destekleyen bir konuşma yaptı>

"Oturup Suriye’nin tavrını değiştirmesini bekleme zamanı geride kaldı. Suriye’nin hareketsizliği artık hoş görülmeyeceği gibi bunun pahalıya mal olacağını da Şam hükümetine göstermemiz gerekiyor."

Tasarı yasalaşırsa, Suriye’ye askeri amaçla kullanılabilecek her türlü malzemenin satışı yasaklanacak. Ayrıca Başkan Bush’un, Suriye’yle diplomatik temasları azaltması, Suriye’nin Amerika’daki banka hesaplarına el koyması, Amerikan şirketlerinin bu ülkeye yatırım yapmalarını durdurma ve Suriyeli diplomatları Amerika’ya sokmaması mümkün.

Suriye, Washington’un terörist devletler listesinde bulunmasına rağmen Amerika’yla en üst diplomatik ilişkisi olan tek ülke. Nitekim şu anda Suriye’yi ziyaret etmekte olan Amerikan Kongresi’nden bir heyet, dün, Şam’da, Devlet Başkanı Beşir Esat’la görüştü. Ziyaretin amacı iki ülke arasındaki diyalogu artırarak anlaşmazlıklara çözüm bulmak.

XS
SM
MD
LG