Erişilebilirlik

Rumsfeld: Türkiye'nin Irak'ta Güvenlikle İlgilenmesi Doğal - 2003-11-11


Amerika Savunma Bakanı Donald Rumsfeld, Türk hükümetinin Irak’a asker gönderme konusunda izlediği tutumun son derece olumlu olduğunu söyledi.

Rumsfeld, bu açıklamayı Washington’da yabancı basın merkezinde gazetecilerin sorularını yanıtlarken yaptı.

Amerika Savunma Bakanı, Türk hükümetinin asker göndermek için meclisten yetki aldığını ve Irak Yönetim Konseyi ve koalisyon ülkeleriyle bir anlaşma sağlanır sağlanmaz asker sevkine başlamaya hazır olduğunu söyledi. Ancak Rumsfeld, çıkan tartışmalar sonucu Türk hükümetinin, başta yürüyecek gibi görünen bu girişimin gerçekleşmeyeceği kanısına vardığını belirtti.

Savunma bakanı, Irak’a Türk asker gönderilmesi konusunda izlenen politikanın kötü olduğunu görüşüne katılmadığını, bunun zor bir konu olduğunu vurguladı.

Türkiye’nin, diğer komşu bölge ülkeleri gibi Irak‘ın güvenliği ile ilgilenmesinin doğal olduğunu belirten Rumsfeld, Irak’ta başarı sağlanmasının Türkiye’nin de çıkarına olduğunu sözlerine ekledi.

Öteyandan Türkiye’nin Irak asker göndermeme kararı Washington’da hem Demokrat hem Cumhuriyetçi çevrelerde Bush Yönetimine yönelik sert eleştirilere yol açtı.

Pentagon danışmalarından Richard Perle, Amerika'nın eski Birleşmiş Milletler büyükelçisi Richard Holbrooke, Dışişlerinden yeni ayrılan Richard Haas ve Demokrat Parti başkan adaylarından Senatör John Edwards, Bush Yönetimini, beceriksizlik ve Türkiye ile ilişkilere zarar vermekle suçladı.

XS
SM
MD
LG