Erişilebilirlik

ABD'de İşsizlik Azalma Eğilimi Gösteriyor - 2003-11-08


Amerika’da istihdam olanakları Ekim ayında da artış gösterdi. Böylece Amerika’da son 3 aydır ardarda, çalışanların sayısında artış görüldü.

Amerika Çalışma Bakanlığının açıklamasına göre, Ekim ayında 126 bin kişi yeni iş buldu. Bu rakam, uzmanların beklentilerinin iki katı.

İşsizlik oranı, Ekim ayında binde bir’lik düşüşle yüzde 6.1’e geriledi. Uzmanlar bunu, ekonomideki büyümenin iş piyasasına da yansıdığını gösteren bir belirti olarak niteliyor.

Amerikan ekonomisi, yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 7.2 oranında büyümüş ancak istihdam hacminde buna eşit oranda artış görülmemişti. Bunun, işçi verimliliğinin artması ve bu yüzden yeni iş alanları açılamamasına bağlı olduğu belirtilmişti.

Son istihdam artışının büyük bir bölümü servis sektöründen geliyor. Bunu, perakende, eğitim ve sağlık sektörü izliyor.

İmalat sektöründe ise Ekim ayında iş kaybı, önceki aylara daha düşük bir hızla da olsa devam etti. Başkan Bush, Cuma günü, ekonomideki yavaşlamadan büyük ölçüde etkilenmiş olan Kuzey Carolina eyaletinde yaptığı konuşmada son haberin, işlerini kaybetmiş kişiler için sevindirici olması gerektiğini söyledi. Bu eyalette imalat sektöründe son üç yıl içinde iş kaybı toplam bu sektörde çalışanların beşte bir'i oranına ulaşmıştı.

Demokrat partili rakipleri ise Başkan Bush'u eleştiriyor ve üç yıl önce Beyaz Saray'da göreve başlamasından buyana Amerika'da toplam 2 milyon 600 bin kişinin işini kaybettiğini söylüyorlar. Bu kayıpların çoğu imalat sektöründe görüldü.

Amerika'da son üç yılın ortalama işsizlik oranı yüzde 6.4 oldu.

XS
SM
MD
LG