Erişilebilirlik

ABD'nin Klonlamaya Yasaklama Girişimi Engellendi - 2003-11-07


Amerika’nın insan klonlamaya dünya çapında getirmek istediği yasak, Birleşmiş Milletler’de tepkiyle karşılandı. Yapılan oylamada yasak teklifi bir oyla reddedildi. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu hukuk komitesinde yapılan oylamada, insan kopyalamayı yasaklamayı öneren anlaşmanın 2005 yılına kadar geciktirilmesi, 79’a karşı 80 oyla kabul edildi. Önerge, İran tarafından 57 üyeli İslam Konferansı Örgütü adına desteklendi.

Amerika, tıbbi araştırmalar dahil her türlü klonlamaya karşı kampanya başlatmıştı. Önergenin onaylanması Amerika’nın bu kampanyasını sekteye uğrattı. Ayrıca insan klonlama konusunun dünya ülkelerini ne kadar böldüğü de ortaya çıktı.

Amerika ile Costa Rica’nın getirdiği ve yaklaşık 50 ülkenin desteklediği teklif, klonlamaya karşı bir anlaşma taslağı hazırlanmasını öngörüyordu. Amerika’nın kolaylıkla onaylanmasını beklediği bu teklife, özellikle bilimsel çevreler şiddetle karşı çıktı. Çünkü çoğu araştırmacı tedavi ve tıbbi amaçlı klonlamanın gerekli olduğunu savunuyor.

Belçika, Fransa, Almanya ve İngiltere tarafından desteklenen başka bir tasarı da, sadece bebeklerin klonlanmasına yasak getirmeyi amaçlıyor.

Amerika’nın tasarısını geçersiz hale getiren oylamadan sonra konuşan Amerika’nın Birleşmiş Milletler temsilci yardımcısı James Cunningham, oylamadan ötürü hayal kırıklığına uğradığını söyledi.

Oylamaya göre insan klonlamaya karşı herhangi bir önerge 2 yıl boyunca sunulamayacak. Birçok Avrupalı diplomat, klonlama konusunda kesin bir karara varılamamasından ötürü duydukları rahatsızlığı dile getirdi. Ancak Belçikalı bir diplomat, araştırmacılar dahil pek çok ülkenin üzerinde henüz ortak bir karara varamadığı insan klonlama konusunda kesin bir karar verilmemesinin iyi olabileceğini belirtti.

XS
SM
MD
LG