Erişilebilirlik

AB'den Türkiye'ye 'Kıbrıs Koşulu' - 2003-11-05


Ankara, Avrupa Birliği Komisyonu’nun bugün yayınlayacağı Türkiye İlerleme Raporu’na son dakikada eklendiği bildirilen, Kıbrıs koşulunu kaldırması için harekete geçti. Türkiye ve Avrupa Birliği arasında bu konuda yoğun bir görüşme trafiği yaşanıyor.

Bu arada, AB Komisyonu, aday ülkelere ilişkin yıllık ilerleme raporlarını onayladı.

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Kıbrıs konusunun İlerleme Raporu’nda bir ön koşul haline getirilmesiyle ilgili olarak, birliğin Genişlemeden Sorumlu Üyesi Günter Verheugen ile telefonda görüştü.

Görüşmeyi Bakanlık’ta gazetecilere doğrulayan Abdullah Gül, diğer yetkililerle de görüşmelerin devam ettiğini ifade etti.

Dışişleri Bakanı Gül’ün, Verheugen’la görüşmesinde, Avrupa Birliği Komisyonu’nun İlerleme Raporu’na koyduğu “Kıbrıs’ta çözümsüzlük, Türkiye’nin AB üyeliği için engel oluşturabilir” ibaresinin kaldırılmasını istediği öğrenildi.

Brüksel kaynaklı haberler, söz konusu Kıbrıs koşulunun, son dakikada İlerleme Raporu’na ilişik sonuç ve önerilerin yer aldığı strateji belgesine eklendiği yolunda.

Bu şekilde Kopenhag kriterleri içinde yer almayan Kıbrıs konusu, Türkiye’nin önünde ilk kez 'engel' olarak ifade ediliyor.

İçeriği günler öncesinden basına sızdırılan raporun, Türkiye’nin son bir yılda yasalaştırdığı reformları överken, uygulama yönündeki yavaşlıktan dolayı, bazı eleştirilerde bulunması bekleniyor. Ankara, Kıbrıs konusunun Kopenhag siyasi kriterleri arasında yer almadığını ve bu konunun müzakerelere başlamak için ön koşul olarak ileri sürülemeyeceğini savunuyor.

Öte yandan, İlerleme Raporu’na eklenen Kıbrıs koşulu, Ankara’nın Kıbrıs politikasının Avrupa Birliği ülkelerince onaylanmadığı şeklinde algılandı.

Kıbrıs’ta Türkler ve Rumlar arasındaki görüşmelerin sona ermesinin ardından, geçen yaz Türk tarafı sınırlarını Rumlara açarak önemli bir adım atmıştı.

Alınan bilgiler, Avrupa Birliği ülkelerinin, Ankara’nın Kıbrıs’ta asıl çözüme yeterince yoğunlaşmadığı ve Denktaş Yönetimi’ne yeterince baskı uygulamadığı konusundaki izlenimini ortaya koyuyor. Bundan dolayı, İlerleme Raporu’na eklenen Kıbrıs koşulu Ankara’da adadaki çözümsüzlüğün Türkiye’nin Avrupa Birliği beklentilerini olumsuz yönde etkileyebileceği yönünde bir mesaj olarak algılanıyor.

Başbakan Tayyip Erdoğan da, İlerleme raporundaki çalışmaların devam ettiğini söylerken, rapora eklenen “Kıbrıs’ta çözüm bulunmadığı takdirde Türkiye’nin Avrupa Birliği sürecinin etkilenebileceği” ifadesininse henüz netleşmediğini kaydetti.

XS
SM
MD
LG