Erişilebilirlik

'El Kaide Militanları Somali'de Eğitildi' - 2003-11-05


Birleşmiş Milletler tarafından hazırlanan bir raporda, Kenya'da geçen yıl İsraillilere ait bir otele intihar ve bir İsrail uçağına füze saldırısı düzenleyen El Kaide militanlarının Somali'de eğitildiği ve silahlandığı bildiriliyor.

Taslağı Amerika merkezli haber ajansı Associated Press tarafından elde edilen raporda, El Kaide üyelerinin, Kasım 2001'de Somali'nin başkenti Mogadişu'da nasıl eğitildiği, Ağustos 2002'de karadan havaya füzeleri Somali'den Kenya'ya geçirerek, saldırıları düzenledikten sonra geri Somali'ye nasıl kaçtıklarıyla ilgili ayrıntılar yer aldı.

Kenya'nın Mombasa kentindeki Paradise Oteli'ne geçen 28 Kasım'da düzenlenen intihar saldırılarında 12 Kenyalıyla 3 İsrailli turist ölmüştü. Aynı gün, Kenya'dan havalanan bir İsrail uçağına füze saldırısı düzenlenmişti.

Amerikalı ve Kenyalı yetkililer, geçen yılki saldırıların ardında Fazıl Abdullah Muhammed'in bulunduğuna inanıyor. Muhammed, 1998'de Kenya ve Tanzanya'daki Amerikan büyükelçiliklerine düzenlenen 231 kişinin öldüğü saldırılarla da suçlanıyor.

Birleşmiş Milletler soruşturma ekiplerince hazırlanan raporda, Doğu Afrika'da aşırı grupların saldırılarında tırmanış olabileceği uyarısında da bulunuluyor.

Raporun taslağı, kaçakçıların küçük uçak ve teknelerle Somali'ye silah kaçırdığını, bu silahların komşu ülkelerde kullanılmasına kesin gözüyle bakıldığını ortaya koydu.

Somali ABD'nin teröre karşı açtığı savaşta en önemli hedefler arasında yer alıyor.

XS
SM
MD
LG