Erişilebilirlik

ABD'de Irak Üzerine Tartışmalar - 2003-11-05


Irak’ta Amerikan askerlerine karşı yapılan saldırılarla ilgili tartışmalar sürüyor. Savunma Bakanı Yardımcısı Paul Wolfowitz, Irak’ın büyük bölümünde barışın hüküm sürdüğünü söylerken, bazı gözlemciler konuya daha gerçekçi bakmanın gerekli olduğunu belirtiyor.

Saddam Hüseyin’e sadık kuvvetlerin koalisyon güçlerini hedef alan saldırıları devam ettiği halde, Savunma Bakanı Yardımcısı Paul Wolfowitz, Amerika’nın barış için yaptığı savaşı kazandığını söylüyor. Wolfowitz, "Bu terörle hükmedilen bir rejimdi ve hala terörle geri gelmeyi amaçlıyor. Başarılı olmalarına izin veremeyiz."

Wolfowitz, Irak’ın çoğu yerinde barışın hüküm sürdüğünü söylüyor. Ancak RAND araştırma kuruluşunda görev yapan, Dışişleri Bakanlığı’nın eski bir yetkilisi Irak’ta güvenliği sağlamak için yeterince kuvvet bulunmadığını kaydetti. James Dobbins, savaş başlamadan önce yaptıkları tahminlere göre güvenliği sağlamak için Irak'ta 500 bin kişilik askeri güç gerektiğini belirtti: "İhtiyaç duyulan güçler konusunda gerçekçi olmalıyız. Yapılacak işlerin, süper gücün kapasitesini bile aştığını kabul etmemiz gerekir. Irak’ta iyi şeyler de oluyor ancak bu deniz kıyısına inşa edilen bir kumdan kaleye benziyor. Güvenlik için gerekenler yapılmazsa, kumdan kale, dalgalarla yıkılıp gider."

Savunma Bakan Yardımcısı Wolfowitz, Iraklıların ülkede güvenliği sağlamak için başka yerlerde görülmeyen düzeyde gönüllü olduğunu, halen 100 bin Iraklı’nın güvenlik alanında görev yaptığını söylüyor. Ancak kaydedilen gelişmelerin sürdürülebilmesi için ülkede güvenliğin iyice sağlanması gerektiğini de kabul ediyor.

Wolfowitz, koalisyon güçlerinin Irak’tan ne zaman ayrılacağının kesinleşmediğini söylerken, araştırmacı Dobbins, Irak'taki gibi yeniden bir ülke kurma işinin 7 yıldan önce tamamlandığının görülmediğini belirtti.

XS
SM
MD
LG