Erişilebilirlik

5 Kasım 2003 - 2003-11-05


5 Kasım tarihli New York Times gazetesi, Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Faruk Loğoğlu’nun, Irak Geçici Hükümet Konseyi’nin açık daveti olmadan, bu ülkeye asker gönderilmeyeceği yolundaki sözlerine geniş yer veriyor. Gazete, dün savunma muhabirleriyle bir araya gelen Büyükelçi Loğoğlu’nun, Ankara’nın asker gönderme önerisinin halen masada olduğunu hatırlattığını yazıyor:

“Benim için artık bu mesele kapanmıştır” diyen Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in ardından, Türkiye’nin Irak’taki istikrar gücüne yapacağı 10 bin askerlik katkı, geçen ay bir belirsizlik havasına girmişti. Büyükelçi Loğoğlu, Cumhurbaşkanı Sezer’in sözlerinin, Türkiye’nin resmi tavrı olarak algılanmaması gerektiğini belirtti. Türk büyükelçi, Irak Geçici Hükümet Konseyi’nin asker gönderme kararına yönelik itirazının, özellikle etnik kavgaların ve Türkiye’nin Irak’taki nüfuzunun artabileceği yolundaki kaygılardan kaynaklandığını doğruladı. Karara en çok Kuzey Iraklı Kürt liderler itiraz ediyor."

New York Times, Washington’un Türk ve Iraklı liderlerin ağzından, asker gönderme konusunda kesin bir “Hayır” sözcüğü çıkmasını önlemeye çalıştığını kaydederken, sorunu zamana yayarak, temasları perde arkasından yürütmeyi tasarladığını yazıyor. Gazete, Büyükeçi Loğoğlu’nun sözlerinin, Amerika’nın bu yeni stratejisiyle örtüştüğünü de ekliyor:

"Önümüzdeki dönemlerde, Irak’taki güvenlik ortamı Türk askerinin gitmesine gerek kalmadan düzelebilir, yada Irak’ın yeni hükümeti kaygı duymaksızın, Türk askerlerinin ülkeye girmesine izin verebilir. Büyükelçi Loğoğlu, Irak’taki bazı gruplara ayrıcalık gösterdiği yolunda, Amerikan işgal yönetimini de uyarıyor. Loğoğlu, bu “bazı grupların” içinde tanımladığı Iraklı Kürtlerin, nüfusa oranla daha fazla temsil gücüne sahip olduğunu söylüyor."

Gazete ayrıca, Loğoğlu’nun Irak’ın durumunu, Vietnam yerine Lübnan’daki eski iç savaşa benzettiğini de belirtiyor. Washington Post gazetesinde, Irak’taki koalisyon yönetiminin Ulusal Güvenlik ve Savunma Dairesi Müdürü Walter Slocombe ise yazısında, yeni Irak ordusuyla ilgili tartışmalara değiniyor. Aynı zamanda Başkan Clinton döneminde, Savunma Bakanlığı müsteşarlığı yapan Slocombe, eski Irak ordusunun yeniden faaliyete geçirilmesinin söz konusu olmadığını kaydediyor:

"Eski Irak ordusunun yeniden göreve çağrılması, Saddam Hüseyin’in yalnızca liderliğini değil, aynı zamanda rejimini de değiştirmeye çalıştığımız bu ortamda, yanlış bir karar olur. Baskıcı bir sistemin bir numaralı aracı olan bu orduyu, yeni bir demokratik sistemin muhafızı yapmak doğru olmaz. Üstelik eski Irak ordusu, disiplin açısından zayıf olduğu gibi, sivillerle uğraşma konusunda da başarısızdı. Eski ordu mensuplarının, yeni Irak’a sadakatleri de ayrıca tartışılabilir."

11 Eylül saldırılarının ardından, en önemli gelişmelerden biri, güvenlik kaygılarından dolayı, yurtdışından Amerika’ya giriş çıkışlarda, kontrolların sıkılaştırılması oldu. Bundan en fazla etkilenen sektörlerin başında, çok sayıda yabancı öğrenciye eğitim sunan Amerikan üniversiteleri geliyor. Christian Science Monitor gazetesindeki yorumda, bu soruna dikkat çekiliyor. Gazete, yurtdışından Amerika’ya gelen öğrencilerin sayısında yedi yıldır ilk kez düşüş görüldüğünü, buna karşılık bazı Avrupa ülkelerindeki yabancı öğrenci sayısında, gözle görülür bir artış olduğunu yazıyor:

"11 Eylül olaylarından sonra vize almanın zorlaştırılması ve yabancılara yönelik ayrımcılık, Amerika’da eğitim düşüncesini cazip bir seçenek olmaktan çıkardı. Oysa, Amerikan üniversitelerine sadece para kazandırmakla kalmayan yabancı öğrencilerin, aynı zamanda araştırma alanında yaptıkları katkıların da unutulmaması gerekir."

XS
SM
MD
LG