Erişilebilirlik

4 Kasım 2004 - 2003-11-04


4 Kasım tarihli gazetelerde, Irak’ta 2 Kasım Pazar günü bir Amerikan helikopterine düzenlenen saldırının yankıları sürüyor. Washington Post gazetesindeki yorumda, Amerika’nın artan saldırılar karşısında, uluslararası alanda yalnız kaldığına dikkat çekiliyor. Gazete Irak’ta Amerikan birliklerine yönelik saldırıların hızla artığını, ancak Washington’un ek birlik yollamayı reddettiğini yazıyor. Washington Post ayrıca, başka ülkelerin Irak’taki koalisyon gücüne destek sağlamadığını, uluslararası örgütlerin de, personelini bu ülkeden çektiğini hatırlatıyor. Gazeteye göre, saldırganlar, Amerika ve Birleşmiş Milletler arasındaki gerginliği, son derece iyi kullanıyor:

"Saddam Hüseyin ve yandaşları, işgalin uluslararası niteliğini bozmaya çalışıyor. Onlar için, emperyalist ve işgalci izlenimi veren bir Süper Güç’e karşı halk direnişi başlatmak, Birleşmiş Milletler denetimindeki bir uluslararası güçle uğraşmaktan, çok daha kolay. Üstelik Savunma Bakanı Rumsfeld, Bağdat’ta Pentagon’un güç tekelini zayıflatacak her şeye karşı çıkıyor. Washington’un bu yaklaşımı, asker katkısında bulunmak isteyen diğer devletleri caydırırken, Birleşmiş Milletler’in de, yardımcı rol aldığı bir ortamda, kendi personelinin hayatını tehlikeye atmak istemediğini ortaya gösteriyor."

Washington Post, bu durumun, direnişçilerle mücadele ve Irak’a yardım konusunda, Amerika’yı daha da yalnız bıraktığını kaydediyor. Gazete, Bush Yönetimi’nin güvenlik sorunlarını bir an önce Irak’taki yerel unsurlara bırakma çabalarını ise şöyle değerlendiriyor:

"Irak’ta alelacele eğitim gören yerel güvenlik güçlerinin, düşük moralle direnişçilere karşı koyması çok güç. Özellikle de, başkanlık seçimlerinin yaklaştığı bir dönemde, oy avcılığı için Amerikan askerlerinin Irak’tan çekilmesi, bu amaca hizmet etmez. Irak’ın acemi polisleri, ne için savaştıklarını bilmek durumunda. Eğer amaç, Irak’ta daimi bir Amerikan işgalini destekleyip, Iraklıların kendi egemenlik isteklerinin bastırılması olursa, bu yeni silah arkadaşlarımızın sadakati, bazı müttefiklerimiz ve Irak’tan personelini çeken uluslararası örgütlerinkinden çok da farklı olmaz."

New York Times gazetesiyse, Irak’ta artan saldırılar karşısında, Amerikan askerlerinin bu ülkeden çekilmesi yolundaki baskıların artabileceğini yazıyor. Ancak gazete bunun, Irak’taki kargaşayı arttıracağı ve bunun da komşu ülkelere sıçrayabileceği yönünde uyarıda bulunuyor:

"Başkan Bush’un Amerikan halkına, yaptıkları fedakarlığın hangi amaca hizmet ettiğini ve bu amaca nasıl ulaşılacağını anlatması gerekiyor. Başkan aynı zamanda, Amerika’nın neden Irak’ı tek başına denetim altında tuttuğunun da, hesabını vermeli. Irak’taki son saldırıların stratejik önemi olmadığı yolundaki açıklamaların, elle tutulur yanı yok. Öyle görünüyor ki, bizi Pazar günü Irak’ta yaşananlardan çok daha kötü günler bekliyor."

Öte yandan Wall Street Journal gazetesi, Irak’ın dış borçlarının silinmesi konusunda isteksiz davranan Almanya, ve özellikle de Fransa’yı, yakın tarihten aldığı bir örnekle, şöyle eleştiriyor:

"Bu iki ülke, geçmişte Saddam Hüseyin’in savaş makinelerini finanse etti. Şimdiyse Irak’tan alacaklarını geri istiyorlar. Amerika’nın Fransa’ya Birinci Dünya Savaşı sonunda verip de, geri alamadığı borç, bugün faiziyle 12 milyar dolara ulaştı. Bu rakam Irak’ın Fransa’ya borcunun iki katı. Çoğu Avrupa ülkesi o zamanki borçlarını, Almanya’dan aldıkları savaş tazminatıyla ödemişti. Belki de bizim Fransızlardan borcumuzu geri istemenin zamanı geldi."

XS
SM
MD
LG