Erişilebilirlik

Malezya’nın Yeni Başbakanı'ndan Birlik Çağrısı - 2003-11-03


Malezya’nın yeni Başbakanı Abdullah Ahmet Bedewi, yemin edip göreve başladıktan sonra ilk kez parlamentoda konuştu.

Amerika’nın Sesi Bangkok muhabiri Scott Bobb, ülkenin 22 yıl aradan sonra seçilen ilk başbakanının, sisteme bir yenilik getirme planı olmadığını bildiriyor.

Başbakan Abdullah Ahmet Bedewi, görevdeki ilk gününde siyasi yelpazenin her kanadından çalışmalarına destek istedi.

Başbakan ağır bir sorumluluk üstlendiğini ve bunu tek başına yerine getiremeyeceğini vurguladı.

Başbakan, bu nedenle, milletvekillerinin, hükümet çalışanlarının, siyasi partilerin, özel sektörün ve medyanın yardımına ihtiyacı olduğunu belirtti.

Bedewi, eski Başbakan Mahathir Muhammed’in görevde kaldığı 22 yıl boyunca ülkeyi modern bir sanayi ülkesi haline getirdiğini söyledi.

Yeni başbakan, Mahathir’in politikalarından bir sapma olacağına dair hiçbir işaret vermedi.

Başbakan, şeytani bir sistem olarak tanımladığı yoksulluk, suç ve yolsuzlukla savaşma sözü verdi.

Abdullah Ahmet Bedewi, ülkenin demokratik sisteminden övgüyle sözederken, demokrasilerde özgürlüklerin sınırsız olmadığını vurguladı.

Bedewi, Malezya halkına çağrıda bulunarak, ırk, din ya da dil konularında ayrımcılık yapmamalarını istedi ve hükümetinin güvenlik konusunda taviz vermeyeceğini vurguladı.

Malezya, güney Asyalı terörist gurup Cemiyet-i İslam’a karşı uzun bir süredir önlem alıyor ve yasa dışı faaliyetlere karışmış örgüt üyelerini tutukluyor. Ülkenin tartışma yaratan İç Güvenlik Yasası sayesinde tutuklanan militan zanlıları, süresiz gözetim altında tutulabiliyor.

Yeni Başbakan önümüzdeki günlerde Ulusal Güvenlik Konseyi, kabine üyeleri ve ülkeyi bağımsızlığa kavuştuğu günden beri yöneten partisinin önde gelen isimleri ile biraraya gelecek.

Malezyalılar, Bedewi’nin bir Başbakan yardımcısı atayıp gelecek yıl seçimlere gidip gitmeyeceğini merakla bekliyor.

XS
SM
MD
LG