Erişilebilirlik

Bağdat'ta Amerikalılara Saldırı Uyarısı - 2003-10-31


Bağdat’ta görevli Amerikalılara hafta sonu için terörist saldırı uyarısı yapıldı.

Bağdat’taki Amerikan Konsolosluğu’ndan yapılan açıklamada, Amerikalılardan kalabalık yerlerden kaçınmaları ve tanımadıkları Iraklılarla arkadaşlık etmemeleri isteniyor.

Bu hafta Bağdat’ın bazı mahallerinde dağıtılan bildirilerde Iraklılar hafta sonu koalisyon hedeflerine karşı saldırıya çağrılıyordu. Kimin tarafından yazıldığı ve basıldığı bilinmeyen bildirilerde, Başkan Bush’un 6 ay önce savaşın bittiğini açıkladığına dikkat çekiliyor, Iraklılardan, yarın ve Pazar günü, bunun doğru olmadığını kanıtlamaları isteniyor.

Bildiriler ve bazı grupların saldırıya hazırlığı yolundaki söylentileri ciddiye alan Amerikan Konsolosluğu, Bağdat’ta görevli Amerikan vatandaşlarından hafta sonu çok dikkatli olmalarını istedi. Konsolosluk tarafından yayınlan uyarıda Amerikalılardan kalabalık yerlere gitmemeleri ve tanımadıkları Iraklılarla arkadaşlık etmemeleri isteniyor.

Saldırıların yabancıların kaldığı otelleri hedef almasından kaygı duyan bir çok gazeteci hafta sonunu otelde değil Iraklı dostlarının evinde geçirmeyi planlıyor.

Son haftalarda meydana gelen saldırılar yabancıları hedef almasına rağmen ölen ve yaralanan yüzlerce kişinin çoğu Iraklıydı. Nitekim Pazartesi günü Bağdat’ta üç karakolla Uluslararası Kızılhaç Örgütü merkezine yapılan bombalı intihar saldırılarında da birçok Iraklı hayatını kaybetti. Dolayısıyla başkentin hafta sonu yeni saldırılara sahne olması ihtimali yabancılar kadar Iraklıları da korkutuyor. Adının açıklanmasını istemeyen bir Iraklı, "Benim de dikkatli olmam gerekiyor. Dışarı çıkmamalıyım. Ailemi, akrabalarımı da uyarmalıyım. Masum insanları öldürmüşler umurlarında bile değil. Iraklılar korku içinde yaşıyor" diyor.

Amerika Savunma Bakanı Donald Rumsfeld, şiddet olaylarına rağmen Irak’ta gelişme sağlandığı görüşünde. Bakan, Irak’ın sorunlarına kısa dönemde çözüm bulmanın imkansız olduğuna ancak sorunların er geç çözüleceğine inanıyor.

Rumsfeld’in Irak’ta gelişme sağlandığı yolundaki sözlerine rağmen Birleşmiş Milletler’in Bağdat’taki merkezinde görevli tüm yabancı personeli geri çekiyor.

Daha önce de Uluslararası Kızılhaç ve Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü, görevlilerini Bağdat’tan tahliye edeceğini açıklamıştı.

XS
SM
MD
LG