Erişilebilirlik

Senato, CIA Başkanından Bilgi İstedi - 2003-10-30


Amerikan Senatosu İstihbarat Komitesi yetkilileri, CIA başkanı George Tenet’tan Cuma gününe kadar Irak savaşı öncesinde toplanan bütün istihbarat bilgilerini Komite’ye iletmesini ve mülakatlar için gerekli düzenlemeleri yapmasını istedi.

Komite başkanı Kansas Cumhuriyetçi Senatörü Pat Roberts ve Komitenin kıdemli üyesi Batı Wirgiana Demokrat Senatörü Jay Rockefeller’ın imzalarını taşıyan ortak mektupta, Tenet’tan Komite tarafından belirlenecek bir tarihte ifade vermeye hazır olması da istendi.

Senatörlerin bu mektubu aslında Tenet’ın ay başında gönderdiği mektuba cevap niteliği taşıyor. Tenet, yazdığı mektupta CIA’nin 2002 Ekim’i itibariyle Irak’ın kitle imha silahları konusundaki tahminleri, terörizme verdiği desteği ve Nijer’den nükleer malzeme alma ihtimalini içeren belgeleri Komite’ye sunduğunu belirtmişti.

Tenet, ayrıca CIA’nin Irak hakkında konuyla ilgili olarak on yıllık bilgileri toparladığını ve ek belgeleri de mümkün olan en kısa sürede Senato Komitesine sunacağını kaydetmişti.

Ancak Roberts ve Rockefeller, CIA başkanına yazdıkları mektupta, bu bilgilerin komiteye aylar önce verilmiş olması gerektiğinin altını çizdi.

Senato ve Temsilciler Meclisi İstihbarat Komiteleri, savaş öncesinde Bağdat yönetiminin kitle imha silahlarına sahip olduğu yönünde toplanan ancak hala kanıtlanamamış olan istihbarat bilgilerini ayrı ayrı incelemeye almış durumda.

XS
SM
MD
LG