Erişilebilirlik

Türkiye Cumhuriyeti 80 Yaşında - 2003-10-29


Türkiye, Cumhuriyetin 80'inci yıldönümünü resepsiyon krizi ve Irak’a asker gönderme tartışmalarının gölgesinde kutluyor.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in vereceği resepsiyon için eşleri türbanlı olan bakan ve milletvekillerine bir kişilik davetiye göndermesi, AKP ile Çankaya köşkü arasındaki gerginliği tırmandırdı.

80 yıl önce bir imparatorluğun yıkıntıları arasından kurulan genç Cumhuriyet, bu yıl resmi törenlerin ötesinde gerçekten de çok renkli kutlamalara ve halkın sahiplenmesine sahne oluyor.

Bir çok ilde askeri ve resmi geçit törenlerinin yanı sıra halkın katılımıyla Cumhuriyet yürüyüşleri yapıldı, ünlü sanatçıların katılımıyla konserler düzenleniyor, kültürel ve sportif etkinliklerle Cumhuriyet coşkusu yaşanıyor. Ancak bu coşkuya resepsiyon krizinin gölgesi düşüyor.

Cumhurbaşkanı Sezer’in Cumhuriyet Bayramı için vereceği resepsiyon için eşleri türbanlı olan bakan ve milletvekillerine bir kişilik, diğerlerine ise iki kişilik davetiye göndermesi hem AKP’lilerin sert tepkisine neden oldu, hem de toplumda büyük bir tartışmaya.

Bazı AKP’li milletvekilleri tek kişilik davetiyeleri iade ederken, bazıları da Cumhurbaşkanını üstü örtülü olarak istifaya çağırdı.

AKP yöneticilerinin ve bir çok milletvekilinin de resepsiyonu boykot etmesi bekleniyor. Buna karşılık Başbakan Recep Tayip Erdoğan, bakanlarla birlikte resepsiyona katılacağını açıkladı ve “gerginliği tırmandırmayalım” mesajı verdi.

Ancak Cumhurbaşkanı Sezer’in Cumhuriyet bayramı mesajında dalaikliğe vurgu yapması bu tartışmanın önümüzdeki günlerde de devam edeceğinin bir göstergesi.

XS
SM
MD
LG