Erişilebilirlik

29 Ekim 2003  - 2003-10-29


Wall Street Journal gazetesi, Irak’ta demokrasinin tesisi ve yeni anayasa tartışmalarına, kısa bir süre önce de yapılan bir çözüm önerisiyle katılıyor. Ortadoğu uzmanı Bernard Lewis ve Merkezi İstihbarat Dairesi CIA’nin eski başkanı James Woolsey'in yazdığı makalede, Irak’ın 1925 yılında hazırlanan orijinal anayasasının, rahatlıkla bugüne uyarlanabileceği belirtiliyor. İki uzman aynı zamanda, Irak’ta 1958 yılında devrilen Haşimi krallığının başa getirilmesinin, bu ülkedeki demokrasi çabalarıyla çelişmeyeceği görüşünü savunuyor:

"Irak’ın demokrasiye geçiş sürecinde, mevcut bir anayasa çerçevesinde krallıkla idaresi, daha demokrasi bile olmayan, çoğu Birleşmiş Milletler üyesinin, resmi yönetim biçimleri kadar meşru sayılabilir. Her şey yeni kralın, Amerikalı sivil idareci Paul Bremer’la işbirliği içinde olmasına bağlı. Krallık, Haşimi hanedanlığından siyasi deneyimlere ve sorumluluklara sahip bir prense verilmeli. Başbakan ise, Irak’ta çoğunluğu temsil eden ve eski rejime muhalif bir Şii olmalı. Bu liderler, serbest ve adil seçimlerin yanı sıra, temsili güce sahip bir yasama organının kurulması ve 1925 Anayasası’nın yeniden düzenlenmesinin de yolunu açmalı."

Washington Post gazetesiyse Bağdat’ta son günlerde düzenlenen bombalı saldırıların Irak’taki Amerikan birlikleri için stratejik açıdan bir tehdit olmadığını öne sürüyor. Ancak gazete, saldırıların Iraklıları şoka uğrattığını, olası müttefiklere gözdağı verdiğini, Amerikan Kongresi ve kamuoyunun Irak’taki görev konusunda kuşkularını arttırdığını yazıyor:

"Irak’tan ayrılma planları yapmak, doğru olmaz. Amerika’nın, Irak’ı temsili bir hükümet idaresi altında, istikrara kavuşturma hedefine ulaştırması, hala mümkün. Üstelik şiddet olayları, ülkenin çoğu yerinde azaldı ve koalisyon büyük bir halk çoğunluğu tarafından destek görüyor. Başkent Bağdat’ta bile, gözle görülür ilerlemeler elde edildi. Saldırılardan sonra konuşan Başkan Bush, Amerikan askerlerinin Irak’ı terk etmeyeceğini ve teröristlerin kökünün kazınacağını söyledi. Ancak Amerikan askeri güçleri, bunu gerçekleştirmek için yeterli hazırlık yaptı mı, bilinmiyor."

Washington Post gazetesi, aynı zamanda Ramazan ayı boyunca Irak’ta saldırıların önlenmesinin, etkili bir karşı istihbarat ve yeniden yapılandırma atılımlarıyla gerçekleşebileceğini savunuyor. New York Times gazetesiyse Bush Yönetimi’ni, 11 Eylül saldırılarını incelemekle görevli özel Kongre komisyonuna istediği belgeleri vermemesinden dolayı eleştiriyor. Komisyonun bu anlaşmazlığı yargıya götüreceğini belirten gazete, şunları yazıyor:

"Komisyon, Başkan Bush’u 11 Eylül saldırılarından bir ay önce uyardığı bildirilen, bir istihbarat raporunun içeriğiyle ilgileniyor. Kongre tarafından görevlendirilen bu bağımsız komisyon, istihbarat servislerinin ve diğer hükümet kurumlarının yetersizliğini irdelemekle görevli. Öyle görünüyor ki Kongre üyeleri, bu komisyonun Mayıs ayında bitecek süresini uzatmak zorunda kalacak. Nasıl olur da halkın güvenliğini korumaya and içen bir kamu görevlisi, 11 Eylül saldırılarının arkasındaki gerçeği arayan bu incelemeyi önemsemez? Başkanlık seçimlerinin yaklaşmakta olduğu şu zamanlarda, yönetimin bu tür kaçamak davranışları, kuşkuları daha da artırıyor. Gerçeklerle yüzleşmemek, daha fazla komplo teorisine yol açacağı gibi, bu ulusun gelecekte meydana gelebilecek tehlikelere karşı korunma şansını da azaltır."

XS
SM
MD
LG