Erişilebilirlik

Amerika'da 'İşgal' Protesto Edildi - 2003-10-25


San Francisco ve Washington’da, Amerikan askerlerinin Irak’tan çıkarılması için protesto gösterileri yapıldı. Amerika ve Kanada’dan on binlerce kişinin katıldığı gösterilerde, Bush yönetiminden Amerikan askerlerini geri getirmesi istendi. Gösterilere, Irak'taki askerlerin yakınlarının yanı sıra, Müslüman örgütler ve eski muharip dernekleri de katıldı. Başkent Washington'da, Beyaz Saray yakınındaki Washington Anıtı çevresinde yaklaşık 15,000 kişinin katıldığı gösteri, Irak'ta Saddam Hüseyin rejiminin devrilmesinden buyana yapılan benzerleri arasında en büyük çaplısı olarak niteleniyor.

Bugünkü gösteriler, kısaca ANSWER diye bilinen "Savaşı Durdurma ve Irkçılığa Son Verme Hareketi" ile "Barış ve Adalet Birliği" tarafından düzenlendi. Arapça ve Musevice dahil çeşitli dillerde yazılmış, savaşı ve işgali protesto eden pankartlar taşıyan göstericiler, Başkan Bush aleyhinde, "Bush yalan söyledi, binlerce kişi can verdi," "Bush görevden alınsın" şeklinde sloganlar attı.

Konuşmacılar, savaşın sona ermesinden buyana ölen Amerikan askerlerinin sayısının 100'ü geçtiğini hatırlatarak, "daha fazla ölüm istemiyoruz" dedi. Gösteri için Kuzey Carolina'dan gelen ve Vietnam savaşına katılmış olan Pete Wickman, Amerika'nın, kendi askerlerinin hayatı pahasına Irak'a gidip Irak halkına kendi politikasını zorla kabul ettirmeye çalışmasının yanlış olduğunu söyledi.

Washington'daki savaş karşıtı gösteri sırasında yaklaşık yüz kişilik bir grubun da, iki kilometre uzaklıkta, Başkan Bush'u ve Irak politikasını destekleyen bir gösteri yaptığı görüldü.

Amerika'da, Pew Araştırma Merkezi tarafından son günlerde açıklanan bir kamu oyu yoklaması halkın yüzde 39'unun Amerikan askerlerinin en kısa zamanda Irak'tan çekilmesini istediğini ortaya koyuyor. Eylül ayında ise bu oran yüzde 32'ydi.

XS
SM
MD
LG