Erişilebilirlik

'Bremer'in Sözleri Hakkında Yorum Yapmayız' - 2003-10-24


Amerika Dışişleri Bakanlığı, Irak'ın Amerikalı sivil yöneticisi Paul Bremer’in Türk askeri konusundaki görüşleriyle ilgili yorumda bulunamayacağını açıkladı.

Bakanlık sözcüsü Adam Ereli’ye, dünkü basın toplantısında Bremer’in Irak’a Türk askeri gönderilmesinden vazgeçilmesini önerdiği yolundaki haberin doğru olup olmadığı soruldu.

Sözcü Ereli, bu soruya, Bremer’in görüşleri hakkında yorumda bulunacak makamın, Irak Geçici Koalisyon Yönetimi olduğu yanıtını verdi.

Ereli, Türk askerlerinin gönderilmesi konusunda tüm taraflarca kabul edilecek bir çözüm bulma amacıyla Ankara ve Irak Yönetim Konseyi ile temasların devam edeceğini de sözlerine ekledi.

Irak’taki Amerikalı yönetici Paul Bremer’in, Bush yönetimine Türk askeri gönderilmesi planından vazgeçilmesini önerdiği yolundaki haber Los Angeles Times gazetesinde çıktı. Habere göre, Bremer’in önerisi üzerine Amerikan yönetimi içinde Türk askeri konusunda bazı kuşkular belirdi.

Gazeteye göre, Bremer’in Irak’ta Türk askeri gelmemesi yönünde güçlü bir muhalefet oluştuğunu vurgulaması üzerine bazı Amerikalı yetkililer Türk askerinin yararı konusunda kuşkuya düştü.

Çok zor kazanılan Türk askeri desteğinin geri çevrilmesinin Amerika için büyük düş kırıklığı olacağı görüşünü belirten gazete, Türkiye’nin büyük bir askeri birlik göndermeye istekli birkaç ülkeden biri olduğunu hatırlattı.

Irak Yönetim Konseyi içinde Türk askerine muhalefetin daha çok Kürtlerden geldiği vurgulanan haberde, bir Türk dışişleri yetkilisinin Reuters ajansına Türk askerinin Irak’a gideceğini sanmadığını söylediği de belirtildi.

Bu arada Kürdistan Yurtsever Birliği lideri Celal Talabani'nin, Şarm El Şeyh’de Mısır devlet başkanı Hüsnü Mübarek ile yaptığı görüşmede Irak’a Mısır askeri gönderilmesini istediği bildiriliyor.

Talabani, Mübarek ile görüşmesinden sonra El Cezire televizyonuna verdiği demeçte, Mısır’ın askeri, ekonomik ve siyasi varlığının Irak’ın yararına olacağını, bu yönde Mısırlı yetkililerden talepte bulunduğunu açıkladı.

Kürt lider terör örgütleriyle savaşta Irak’ta güçlü bir Mısır varlığının yararlı olacağı görüşünü savundu.

Talabani, Irak’ın güvenliğinin sadece Iraklılar tarafından sağlanacağını öne sürerek, Türkiye ve diğer komşu ülkelerden asker gönderilmesine karşı çıkıyordu.

Bu arada bir Arap kaynağı, Talabani’nin Şarm El Şeyh’te Amerika Dışişileri Bakanı Colin Powell ile de görüştüğünü ve Türk askeri konusunu ele aldıklarını öne sürdü. Bu konuda Amerikan kaynakları resmi bir açıklama yapmadı.

XS
SM
MD
LG