Erişilebilirlik

İran'ın Raporu İnceleniyor - 2003-10-24


Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi, İran’ın, nükleer enerji faaliyetleriyle ilgili raporunu verdiğini açıkladı.

Dün, Viyana’da, Daire başkanı Muhammed El Baradey’e iletilen raporun incelenmesi en az birkaç gün sürecek.

İran’ın Dairedeki temsilcisi, raporun, ülkesindeki nükleer faaliyetlerin geçmişini anlattığını ve kurum tarafından gündeme getirilen soruları yanıtladığını belirtti.

İran’ın Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi Temsilcisi Ali Ekber Salihi, raporun, İran’ın barışçı amaçlar taşıyan nükleer programıyla ilgili her türlü bilgiyi içerdiğini söyledi. Salihi, ülkesinin bu faaliyetleri geçmişte son derece ihtiyatlı bir şekilde gerçekleştirdiğini, bunun nedenin, ülkesine yıllardır uygulanan uluslar arası yaptırımlar olduğunu vurguladı. Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi, iddiaları yanıtlaması için İran’a 31 Ekim’e kadar süre vermişti.

İran, İngiltere, Fransa ve Almanya Dışişleri bakanlarının Tahran temaslarından sonra uranyum zenginleştirme programına son vereceğini ve tesislerini tam denetime açacağını duyurdu.

İran'ın bu ve Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Anlaşması'nın ek protokolünü imzalama kararı Türkiye tarafından da memnunlukla karşılandı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hüseyin Diriöz, Tahran’ın konuyla ilgili açıklamasının, Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi’nin 12 Eylül'de aldığı kararda vurgulanan temel beklentilere uygun olduğunu söyledi.

XS
SM
MD
LG