Erişilebilirlik

İslam'ı Eleştiren General'e Soruşturma - 2003-10-23


Savunma Bakanlığı sözcüsü Larry DiRita, Korgeneral William Boykin’in resmen özür dilediğini, dini gruplara hitaben bir daha konuşma yapmama sözü verdiğini ve kendi hakkında soruşturma açılmasını isteyerek üzerine düşeni yaptığını söyledi.

Savunma Bakanının İstihbarat işlerinden sorumlu yardımcısı General Boykin, Müslümanların tanrıya ibadet etmediklerini ve İslamcı radikallerin Amerika’dan Hıristiyan bir ülke olduğu için nefret ettiklerini iddia etmişti.

Sözcü DiRitta, General Boykin’in görüşlerini savunmadı ancak askeri kariyerini överek Pentagon’un kendisini istifaya çağırmadığını söyledi:

"Generalin görüşlerini savunacak değilim. Söyleyeceğim şu; General Boykin, hakkında soruşturma açılmasını isteme dahil gerekeni yaptı. Soruşturma açacağız ve bu belirli bir süre alacak. Bütün bunları değerlendirdiğimizde kimsenin kendisinden istifasını istemeyi düşünmediğini söyleyebiliriz."

General Boykin’in görüşleri, terörle savaşın dinler arası bir çatışma olmadığını savunan Bush yönetimiyle büyük ölçüde çelişiyor. Bazı Kongre üyeleri ve Amerikan Müslüman grupları generali eleştirdiler ve başka bir göreve atanmasını istediler.

ABD Başkanı George W. Bush da, General Boykin’in ileri sürdüğü görüşleri şiddetle reddetti. Endonezya’da Müslüman liderlerle görüşen Bush, generalin fikirlerinin Amerikan hükümetinin görüşlerini yansıtmadığını söyledi.

XS
SM
MD
LG