Erişilebilirlik

Madrid'de Irak'a Yardım Arayışı - 2003-10-23


Amerika, dünya ülkelerine Irak’a yardım konusunda cömert davranmaları çağrısında bulundu.

Bugün İspanya’nın başkenti Madrit’te başlayacak bağışçı ülkeler konferansında Irak’a yardım konusu ele alınacak.

Amerika, konferansa katılacak 70 ülkeden en az 36 milyar Dolar yardım sözü almayı umut ediyor.

Ancak Madrit’ten gelen haberlere göre, Amerika’nın konferansta hayal kırıklığına uğraması ihtimali de yok değil.

Amerika’nın Sesi muhabiri Roger Wilson Madrit’ten geçtiği haberin ayrıntıları şöyle:

Bush yönetimi, Irak savaşının sebep olduğu anlaşmazlıkları geride bırakıp tüm dünyanın dikkatlerini ülkenin geleceğine, imar ve alt yapı çalışmalarına çekmek istiyor. Ancak savaşa şiddetle karşı çıkan Almanya, Fransa ve Rusya gibi ülkeler, ABD'nin şimdi savaşın faturasını kendilerine çıkarmak istemesinden hiç memnun değiller. ABD'ye kızgınlıklarına rağmen 3 ülke Irak’a yardım etmek istiyor fakat bir şartla: ABD'nin Irak’ta yönetimi Iraklılara devretmesi.

İki günlük konferansa onlarca ülkeyle çok sayıda uluslararası örgüt ve kuruluş katılacak.

ABD ve Dünya Bankası, Irak’ın, İran savaşı, iki Körfez savaşı, ilgisizlik ve yoksulluktan ötürü yıllardır ihmal edilmiş sağlık, sosyal, eğitim ve alt yapı ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için en az 50 milyar Dolara gerek olduğu görüşünde. Washington bu parayı konferansa katılacak ülkelerden sağlamayı umuyor.

Buna rağmen ne Amerika, ne de konferansa ev sahipliği yapan İspanya, hedeflenen rakam konusunda açıklama yapmak istemiyor.

Diplomatlara göre beklenti 36 milyar Dolar civarında. Ancak bundan daha az para sağlanması, konferansın başarısız olduğu şeklinde yorumlanacağı için rakamdan söz edilmiyor.

ABD, önümüzdeki bir buçuk yıl için, Irak’a 20 milyar Dolar ayırmış durumda. Başka ülkelerden da 2-3 milyar Dolar arasında yardım vaadi alındı.

Amerika’dan sonra en fazla para sözü veren ülke Japonya. Tokyo hükümeti, kısa dönemde bir buçuk milyar Dolar vaat etti.

İngiltere, Irak’a, gelecek 2 yıl için 440 Milyon, İspanya ise gelecek 3 yıl için 300 Milyon Dolar tutarında yardım sağlayacak. Fransa ve Almanya ise, Avrupa Birliği’nin gelecek yıl sonuna kadar söz verdiği 230 Milyon Dolar dışında yardım yapmayacağını bildirdi.

Dünya ülkelerinin Irak’a yardım konusunda fazla istekli olmamalarının başlıca iki nedeni var. Birincisi Irak’ın egemenliği konusu, ikincisi ise dünyanın neredeyse en zengin petrol yataklarına sahip olan bu ülkenin, yakın bir gelecekte, kendi masraflarını karşılayabilecek durumda olması. Avrupa Birliği’nin Dışişleri Sorumlusu Chris Patten, Birliğin yardımının gerçekçi bir rakam olduğunu söyledi:

"Bu miktar Irak’taki güvenlik sorunları dikkate alınarak belirlendi. Hem paramız sınırlı hem de başka yerlerde başka sorumluluklarımız var."

Birlik yetkililerine göre, bu yıl Afganistan’a 250 milyon Dolar para veren Avrupa Birliği, adil davranıp Irak’a da aynı miktarda yardım sağlamak istiyor.

XS
SM
MD
LG