Erişilebilirlik

Amerikalı Generale Soruşturma - 2003-10-22


Amerika Savunma Bakanı Donald Rumsfeld, İslamcı teröristlere karşı yapılan savaşı, şeytanla savaş olarak niteleyen generalin konuşmasıyla ilgili inceleme yapılacağını söyledi.

Rumsfeld, araştırmanın, bu ifadelerin sahibi olan Savunma Bakanlığı istihbarat yardımcısı Korgeneral William Boykin tarafından talep edildiğini kaydetti. Boykin bu sözleri kiliselerde yaptığı konuşmalar sırasında sarfetmişti.

İslami örgütlerle Demokrat Parti liderleri General Boykin’i sözlerinden dolayı eleştirdi.

İstifa etmeyeceğini söyleyen Boykin ise konuşmalarında daha dikkatli olacağını kaydederken, Pentagon, generalin kuralları çiğnemediğini savunuyor. Savunma Bakanı Donald Rumsfeld, Korgeneral William Boykin’in söylediği bazı sözlerin Müslüman gruplar ve siyasetçiler tarafından eleştirilmesi üzerine idari soruşturma açılmasını istediğini söyledi. Rumsfeld, soruşturma yapılmasının uygun olacağını kaydetti ancak generalin Müslümanlar hakkında söyledikleri konusunda yorum yapmadı.

General Boykin’in, bazen üniformalı olarak, kiliseler ve dini gruplara hitaben yaptığı konuşmalarda, Müslümanların gerçek tanrıya değil puta taptıklarını ve radikal Müslümanların Amerika’dan Hristiyan bir ülke olduğu için nefret ettiklerini söylediği iddia ediliyor.

Genekurmay Başkan Yardımcısı Orgeneral Peter Pace, General Boykin’le görüştüğünü ve Boykin’in, sözlerini daha özenle seçmemiş olmaktan pişmanlık duyduğunu kaydetti. Pace şöyle dedi:

"Eğer daha dikkatli konuşabilseydi muhakkak konuşurdu. Bundan hiç şüphem yok. Ayrıca terörle savaşı, dinler arası savaşı olarak görmediğine, iyi ile kötünün savaşı olarak gördüğüne de eminim. Kötülüğü de herhangi bir din veya mezhebin değil bireylerin eylemi olarak düşünüyor."

General Boykin geçen hafta yazılı olarak özür diledi ancak dindar bir fanatik olduğu iddialarını reddetti, sözlerinin yanlış anlaşıldığını savundu.

Generalin Savunma bakanlığı tarafından onaylanan açıklamasında, Amerika’dan da Hıristiyan bir ülke olarak sözediliyordu. Gazeteciler, Rumsfeld’e, bunun doğru olup olmadığını sorduğunda, savunma bakanının yanıtı, bu sözün Savunma Bakanlığı’na değil General Boykin’e ait olduğu şeklindeydi.

XS
SM
MD
LG